Appel-/aardappelschilmachine (hand) (m.)

identificatiecode
ID 547
morfologie
morfologie
beroep
kok
holotype
MOT V 93.0195 L=30cm B=28cm G=1500gr. Opschrift: Chriso Patent Triumpf.
holotype
MOT V 97.0331 a-b2 D=25cm H=18cm G= 2100gr. Opschrift: Legumex. Marque et modèle déposés. Made in France. Breveté dans le monde entier. Patents pending. Fabrication. Moulin légumes. Distribution Legumex.
beschrijving

Keukentoestel dat op de rand van een tafel of aanrecht geklemd wordt en waarmee appelen en aardappelen geschild worden. Het heeft een schroefvormige as met een speervormig uiteinde, die met een draaizwengel in beweging wordt gebracht. Het mesje, dat de vorm van een vingernagel heeft, is bevestigd aan een verende arm. Men prikt een (aard)appel op de speervormige punt van de as, men draait aan de zwengel en de (aard)appel beweegt zich naar het mesje toe. Wanneer dat mesje de draaiende (aard)appel raakt, beweegt het er vervolgens volledig omheen en wordt de schil er in één keer afgehaald. Wanneer men de hendel bovenaan het apparaat ontspant, kan het mesje terug in de beginpositie gebracht worden.

Voor aardappelen en sommige groeten maakte de Franse fabrikant Jean Mantelet, een ander model dat bestaat uit een afsluitbaar recipiënt (diam. ca. 25 cm) met gegolfde ruwe binnenzijde en een rubberen noppenbodem. Het werkend deel is aan het deksel bevestigd en wordt door een zwengel aangedreven. Het bestaat uit een kruis met telkens een vijftal U-vormige profielen, langs de buitenzijde voorzien van kleine ronde uitstulpingen met minuscule perforaties, bevestigd aan vier verende rubberen armen. Vier rubberen noppen op de onderzijde van het recipiënt voorkomt het wegglijden. De te schillen groenten (bv. bonen) of aardappelen worden in het recipiënt gelegd. De ruwe delen van de draaiende U-vormige profielen en de ruwe rand schuren over de schil zodat deze wordt verwijderd. [MOT]