Bokaalopener (voor inmaakglazen) (m.)

identificatiecode
ID 531
morfologie
morfologie
morfologie
beroep
kok
holotype
MOT V 83.0189 L=15cm B=8,5cm G=180gr. Opschrift: Rillenglas Offner PEFRA D.B. Patent.
holotype
MOT V 88.0342 a-b2 L=28cm B=5cm G=117gr. Opschrift: SCHNELL AUF D.R.G.M. Konservenglas-oeffner Patentamleck geschutzt.
holotype
MOT V 89.0248 L=24,5cm B=3,5cm H=6,5cm G=100gr. Opschrift: 78 280 5678 fin tranchant pour verre à bord rodé Gros tranchant pour verre à bord non rodé 1 afb driehoek.
holotype
MOT V 2000.0343 L=10cm B=6cm G=10gr. Opschrift: RUHRGLAS . RILLENGLASOFFNER GES. GESCH afb hamer / dolk.
holotype
MOT V 2012.0074 a-b2 L=27cm B=7cm H=4cm G=304gr. Opschrift: ELN Nr. 13917760 Betr. Nr. 93174505 Bokaalopener Made in GDR.
beschrijving

Inmaakglazen kan men op verschillende manieren openen. Er bestaat een tang waarvan de twee dunne, op het uiteinde holronde kaken tussen pot en deksel gestoken kunnen worden. Twee gebogen uitsteeksels aan weerszijden van de bek zorgen voor een betere grip. Met de éne hand houdt men de armen van de tang vast, terwijl men wijs- en middenvinger van de andere hand - die op het deksel ligt - achter de twee uitsteeksels haakt; zo kan de bek gemakkelijk tussen pot en deksel gestoken worden en heeft men een betere grip op het werktuig. Wanneer men de tang dichtknijpt, springen de kaken open en komt het deksel van de pot los.

Een andere bokaalopener is een halfcirkelvormig gebogen ijzer dat op de twee uiteinden haaks naar binnen gebogen is. Aan de buitenzijde is er in het midden een uitsteeksel. De haakse uiteinden worden tussen pot en deksel gestoken; wanneer men nu het uitsteeksel naar boven beweegt, komt het deksel van de pot los.

Een andere bokaalopener bestaat uit een langwerpig balkje met een verstelbare schroef - die aan de onderzijde twee haakse uitsteeksels heeft van verschillende dikte - en twee beweegbare onderdelen aan het uiteinde. Eén haaks gedeelte van de schroef wordt tussen pot en deksel gestoken terwijl het onderste, kleinste beweegbare onderdeel aan de andere zijde tegen de pot rust. Wanneer men nu het andere, bovenste beweegbare onderdeel naar beneden duwt, komt de schroef naar omhoog en wordt het deksel van de pot gelicht. De haakse uiteinden zijn van verschillende dikte voor glazen met een geslepen of niet geslepen boord.

Nog een ander model is mesvormig. Het heeft een blad met een gebogen snede en een recht hecht. Aan het blad is een langwerpig (ca. 13 cm) U-vormig ijzer bevestigd dat men over het deksel klemt. Wanneer men het handvat naar zich toe trekt, wordt het blad van het mes tussen pot en deksel geschoven. [MOT]