Fitterstang (v.)

identificatiecode

ID 212

morfologie

beroep

beroep

holotype

MOT V 82.0210 L=27cm B=5cm G=500gr. Opschrift: AB afb ruit.

holotype

MOT V Dv 0726 L=18cm B=3,2cm G=250gr

alias

conustang (syn.)

alias

gasbektang (syn.)

alias

gasfitterstang (syn.)

alias

gastang (syn.)

alias

tang voor fietsen en auto's (syn.)
beschrijving

Pijpen en moeren kan men aan- en losdraaien met een fitterstang. De betrekkelijk lange bek heeft minstens één, maar vaak twee of drie gaten van verschillende grootte. De breedste opening ligt meestal het dichtst bij de draaispil, aangezien de druk er het grootst is. Soms is één van de openingen achter de draaispil geplaatst wanneer weinig druk mag uitgeoefend worden. De tandjes aan de binnenzijde van de kaken zijn driehoekjes die van het midden weg naar de uiteinden uitwaaieren.

Bij de meeste fitterstangen treft men een schroevendraaier en een ruimer op de uiteinden van de armen aan. Vele zijn van een draadknipper voorzien en soms ook van een draadtrekker. Er zit dan asgericht een groef in de bekken om een draad te kunnen vatten en er op te trekken.

Er bestaan vele modellen van fitterstangen, die men al naargelang het model aanduidt met "gastang", "gasfitterstang", "conustang", "tang voor fietsen en auto's" en "gasbektang" voor de kleinere modellen. Andere loodgieterstangen zijn de pijptang, de pijp-en fitterstang, de waterpomptang en de sifontang. [MOT]