Fitterstang (v.)

identificatiecode
ID 212
morfologie
beroep
beroep
holotype
MOT V 82.0210 L=27cm B=5cm G=500gr. Opschrift: AB afb ruit.
holotype
MOT V Dv 0726 L=18cm B=3,2cm G=250gr
alias
conustang (syn.)
alias
gasbektang (syn.)
alias
gasfitterstang (syn.)
alias
gastang (syn.)
alias
tang voor fietsen en auto's (syn.)
beschrijving

Pijpen en moeren kan men aan- en losdraaien met een fitterstang. De betrekkelijk lange bek heeft minstens één, maar vaak twee of drie gaten van verschillende grootte. De breedste opening ligt meestal het dichtst bij de draaispil, aangezien de druk er het grootst is. Soms is één van de openingen achter de draaispil geplaatst wanneer weinig druk mag uitgeoefend worden. De tandjes aan de binnenzijde van de kaken zijn driehoekjes die van het midden weg naar de uiteinden uitwaaieren.

Bij de meeste fitterstangen treft men een schroevendraaier en een ruimer op de uiteinden van de armen aan. Vele zijn van een draadknipper voorzien en soms ook van een draadtrekker. Er zit dan asgericht een groef in de bekken om een draad te kunnen vatten en er op te trekken.

De fitterstang is soms gecombineerd met een kraanmoertang.

Er bestaan vele modellen van fitterstangen, die men al naargelang het model aanduidt met "gastang", "gasfitterstang", "conustang", "tang voor fietsen en auto's" en "gasbektang" voor de kleinere modellen. Andere loodgieterstangen zijn de pijptang, de pijp-en fitterstang, de waterpomptang en de sifontang. [MOT]