Glaceerspalter (m.)

identificatiecode
ID 1203
morfologie
beroep
beroep
holotype
MOT V 2009.0073 L=25,5cm B=4cm G=36gr. Opschrift: VULCANIZED PURE BRISTLES.
alias
Franse spalter (syn.) (Tech-term: 28.6)
alias
glaceerkwast (syn.)
alias
strijkkwastje (syn.) (De complete keuken)
beschrijving

Dikkere spalter, al dan niet met steel, gemaakt uit wit varkenshaar (1) dat in een platte bus van blik of koperplaat is gevat en waarin de haarbundels door een kit (2) samengekleefd zijn. Modellen met steel bestaan in een breedte van 27, 40, 60, 80 en 95 mm, deze zonder steel enkel in de maten 80 en 95 mm.

De glaceerspalter wordt hoofdzakelijk (3) gebruikt (bij hout- en marmerimitatie) om een teveel aan natte kleur van het oppervlak weg te nemen. "De vochtige, even uitgeknepen glaceerspalter neemt gretig vocht op en daarmee worden dan in de donkere, natte waterkleur gemakkelijk lichte partijen en kleurschakeringen gemaakt." (4). De glaceerspalter wordt ook gebruikt voor het aanbrengen van een laagje verdunde, doorschijnende verf op een dekkende ondergrond.

Ook de banketbakker gebruikt de glaceerspalter om te glaceren, d.i. het gebak met een laag gladde glanzende suiker overdekken. [MOT]

(1) De glaceerspalter heeft een dunnere soort varkenshaar dan de gewone spalter.

(2) Meestal hars of een harsmengsel dat men in de bus giet nadat de haarbundel ver genoeg in de bus is geschoven (ook wel gevulkaniseerd genoemd). Door de hele breedte van de bus worden spijkertjes geslagen en geklonken om een onvervormbare verbinding te verkrijgen. Soms ook enkel door er een groef of ril mechanisch in te knijpen.

(3) Hij wordt ook gebruikt om waterkleur over een vlak te verdelen zoals een gewone spalter.

(4) BOERMAN: 74.