Handzaag (dubbele, Japanse) (v.)

identificatiecode
ID 901
morfologie
beroep
holotype
MOT V 2001.0560 (Japan) L=63cm B=10cm G=240gr. Opschrift: ideogram afb aubergine.
alias
ryobazaag (syn.) (MIDGLEY & LAWTHER: 133)
beschrijving

De Japanse dubbele handzaag (1) (Japans: ryoba noko) is licht van gewicht (ca. 250 gr), heeft een stijf, maar flexibel stalen blad en steekt in een lang (ca. 30 cm), recht hecht. Het lange hecht wordt meestal met twee handen vastgehouden.

Er bestaat een klein model met een blad van ca. 20 cm lang en een groter model met een blad van ca. 36cm. De schrijnwerker kan met deze zaag zowel verticaal, als horizontaal zagen.

De ene zijde, met fijne tanden, is de afkortzijde, waarmee men hout dwars doorzaagt (zie kortzaag (hand)). De andere zijde, met grote tanden, is de schulpzijde, waarmee men hout in de lengte doorzaagt (zie schulpzaag).

De Japanse dubbele handzaag wordt steeds trekkend, zoals de Japanse handzaag gebruikt, dat is te zien aan de stand van de tanden, gericht naar de zager toe. De trekkende beweging verhindert dat het blad buigt. De Japanse schrijnwerker gebruikt geen bankschroef, werkbank- of meubelmakersklem om het te bewerken materiaal te klemmen. Hij staat gebogen met één voet op het werkstuk. Bij het zagen van zwaluwstaartverbindingen of gecompliceerde verstekken zal hij geknield werken. Dan houdt hij de zaag met één hand vast, het werkstuk met de andere hand. [MOT]

(1) COALDRAKE: 65; ODATE: 39-40.