Kabelstripmes (o.)

identificatiecode
ID 694
morfologie
morfologie
beroep
holotype
MOT V 92.0196 L=16cm B=2,5cm G=60gr. Opschrift: GS BELZER GERMANY 2821 VDE 1000V.
holotype
MOT V 93.0384 L=17cm B=7cm G=300gr. Opschrift: couteau à dégainer ref. 2.051 Breveté S.G.D.G. S.E.S.
holotype
MOT V 97.0276 a-b2 L=17cm B=2,8cm G=82gr. Opschrift: JOKARI Reservemesser innen. Made in W.-Germany.
holotype
MOT V Dv 1337 L=20,5cm B=2cm G=88gr. Opschrift: RICH. A. HERDER SOLINGEN afb ruit (geometrische figuur).
alias
electriciensmes (syn.)
alias
monteurszakmes (syn.)
alias
draadstripmes (syn.)
alias
draadstripper (syn.)
alias
kabelmes (syn.) (LEIJER: 117)
alias
mantelstripper (syn.) (JELLEMA: 132)
beschrijving

Het kabelstripmes is een handwerktuig om de mantel, uit rubber of PVC, van een elektrische kabel door te snijden en af te trekken.

Om de kabel te strippen, draait de elektricien het kabelstripmes er met lichte druk om en snijdt dan de mantel overlangs open door het kabelmes over de kabel te laten glijden. De isolatie klemt hij vervolgens tussen duim en mes en trekt ze los.

Er bestaan vele verschillende modellen die al dan niet beide operaties mogelijk maken. Het kan vooreerst een knipmes zijn, vaak met houten hecht, waarvan het blad aan de basis dikker en meestal holrond is. Op een ander model is het een veel korter, vast holrond blad. Het hecht is dan vaak van isolerende kunststof.

Een ander model kabelstripmes bestaat uit een mes met holrond blad dat wordt gebruikt om de mantel, veelal van platte kabels, in zijn gehele lengte overlangs open te snijden. Daarnaast steekt in het plastic handvat een miniscuul, draaibaar mesje (lengte 2 à 4mm), waarbij de diepte van de incisie wordt bepaald door een stelschroef, die zich aan het einde van het handvat bevindt. Men klemt de kabel - tot een doorsnede van 1,5cm - in een verschuifbare houder die zich voor het mesje bevindt. Dat mesje snijdt de mantel door, door er rond te draaien; vervolgens snijdt men de mantel, die nog steeds in de houder zit, overlangs open door het mesje over de kabel te laten glijden. Nu kan je makkelijk de isolatie met de hand verwijderen.

Een model waarbij men enkel de mogelijkheid heeft om de mantel overlangs open te snijden bevat een wieltje, dat men over de kabel laat rollen, en een vervangbaar holrond mesje (ca. 1,5 cm), voorzien van een puntje zodat men makkelijker onder de mantel van de kabel geraakt.

Bij een tangvormig model (1) wordt de kabel tussen het wieltje en het verstelbaar, en tevens vervangbaar, mesje geplaatst. Tussen de armen bevindt zich een stelschroef die de beweging van de tang tot de ingestelde waarde begrenst. Met deze tang kunnen kabels van 8-24 mm diameter worden gestript.

Zie ook zakmes. [MOT]

(1) Zie afbeelding 333 in JELLEMA: 132.

Tangvormig model (JELLEMA: 132)