Kousjestang (v.)

identificatiecode
ID 257
morfologie
beroep
beroep
beroep
holotype
MOT V Dv 0728 L=13,5cm B=11cm G=114gr
holotype
MOT V 83.0152 L=16cm B=9,5cm G=260gr. Opschrift: Bernard - B. Lawrence Stationary Co - N.Y. Trade-Mark Triumph, Bernard's Pat Mat 6 1890, Jan. 1901 Use nr 1,2,3 B.L.S., Co's Eyelets.
beschrijving

De schoenmaker brengt kousjes aan met een kousjestang om te voorkomen dat gaatjes in leer zouden scheuren. Hij plaatst deze metalen ringetjes, die in elkaar passen, op de kaken van de tang. De kaken bestaan uit twee uitgeholde cilinders en één kaak heeft in het midden een stangetje dat in de kous past. De vakman houdt het leer vast met de linkerhand en knijpt met de rechterhand de tang dicht. Beide delen van de kous worden nu aan elkaar vastgedrukt en vormen een beschermingsring. Om deze terug te verwijderen gebruikt men een kousjesuitdruktang.

Soms combineert men deze tang met een holpijptang. Op één van de kaken zit een beweegbaar plaatje dat zowel een holpijp als een stangetje voor de kousjes bevat. Op de andere kaak vinden we het kussen voor de holpijp en het uitgeholde aambeeldje voor de kousjes. Naargelang men het ene of het andere nodig heeft, draait men het plaatje. Men brengt ook zwaardere kousjes aan in zeilen e.d. om de openingen te beschermen waar een touw door loopt. Het zeil en de twee delen van het kousje worden tussen een stempel en aambeeld geplaatst, waarna men er met een hamer op klopt. [MOT]