Lijnrol (o.)

identificatiecode
ID 1277

morfologie
beroep
beroep
beroep
holotype
MOT V 2003.0315 L=18cm B=3cm D(wiel)=2,7cm G=83gr. Opschrift: ROUGIER PLE PARIS FRANCE - MURAL.

holotype
MOT V 2011.0248 L=30cm D=6cm G=262gr

alias
lijnfilet (syn.) ( KIEL & LÖBLER: 129)

alias
lijnfiletstempel (syn.) ( MIDGLEY: 60)

alias
rolfilet (syn.) ( MIDGLEY: 60)

beschrijving

Handwerktuig (ca. 20-35 cm lang) dat de boekbinder gebruikt bij het versieren en vergulden van in leer gebonden boeken, meer bepaald om rechte of gebogen (1) ononderbroken lijnen aan te brengen op het voor- en/of achterplat van het boek.

De lijnrol bestaat uit een smal koperen wieltje (diameter ca. 2 - 9 cm) dat in een metalen beugeltje (2) zit; de stang is met een angel bevestigd in een recht, houten of plastic handvat. Dat kan zowel kort (ca. 10 – 15 cm) als lang (tot ca. 33 cm) zijn. Dat laatste is ontworpen om vanuit de schouder te werken zodat er meer druk op het wieltje kan gezet worden. Het wieltje kan vervangbaar zijn.

Bij de meeste modellen is het wieltje voorzien van een inkeping al dan niet in V-vorm, om mooi afgewerkte kaders te maken met lijnen in verstek. Voor het aanbrengen van lijnen of motieven op de rug van een boek gebruikt men een filetstempel.

Na verhitting wordt het werkend deel over het leer - al dan niet voorzien van bladgoud - gerold, om een motief van 1 tot 4 evenwijdige lijnen te bekomen. Een filetradertje daarentegen geeft een figuratief patroon als resultaat.

Zie ook letterschroef, filetboog, stempel (leer) en griefpasser. [MOT]

1) De modellen met klein wieltje (diam. ca.2-4 cm) zouden hiervoor dienen (SALAMAN.1986: 6).

2) De beugel kan uit 1 of 2 armen bestaan (CONROY: XVIII).