Mestkrabber (m.)

identificatiecode

ID 1011
morfologie

beroep

holotype

MOT V 83.0525 L=30cm B=15cm H=10,5cm G=1030gr. Opschrift: Astra Diamant Gille acier fondu [...]ial.

alias

stalkrabber (syn.)
beschrijving

Om in een stal de goot achter de veestanden - groep, grep of grup genoemd - schoon te schrapen, gebruikt men een mestkrabber. De breedte van het werkend deel is ongeveer gelijk aan de breedte van de groep. Het werktuig wordt ook soms gebruikt om de paardenstal of het kippenhok uit te schrapen of op straat om de uitwerpselen van trekdieren of modder te verzamelen.

De mestkrabber bestaat uit een houten plank (1) maar meestal uit een stalen plaat (ca. 15-50 cm bij 15 cm) al dan niet met een haaks gebogen (ca. 4 cm) bovenrand en dille; uitzonderlijk is haaks in het midden van het blad een beugel met dille voorzien. In de dille steekt een steel van ca. 150-180 cm.

In de catalogus van J.-C. Tissot (2) wordt een gelijkaardig werktuig aangeboden bestaande uit een houten plank (ca. 50, 60, 70 of 80 cm) met rubberen rand, waarvan de stand gewijzigd kan worden. De steel zou verstelbaar zijn. De tuinier gebruikt het om modder en dergelijke bijeen te schrapen.

Zie ook hak en klauwkrabber. [MOT]

(1) DURAND-CLAYE: 475.

(2) ''J.-C. Tissot'' 1909: ''Matériel horticole, matériel d'apiculture, d'élevage, de chasse et de basse-cour'', Paris: p 9.