Paletmes (o.)

identificatiecode
ID 572
morfologie
morfologie
morfologie
beroep
beroep
holotype
MOT V 92.0320 L=9cm B=2,5cm G=50gr. Opschrift: BASF DREITURM SOLINGEN ROSTFREI.
holotype
MOT V 95.0387 L=21cm B=1cm G=50gr. Opschrift: "SOUPLEX" afb turner.
holotype
MOT V 2004.0008 L=17,7cm B=2,1cm G=13gr
alias
tempermes (syn.) (V.D.)
alias
opstrijkmes (syn.)
alias
schildermes (syn.) (HEUNINCKX: 38)
beschrijving

Het paletmes is een spatel- of troffelvormig werktuig (ca. 15-20cm lang) met over de gehele lengte buigzaam blad dat de kunstschilder gebruikt om verfstoffen op het palet te mengen en om verf op het doek aan te brengen (1).

De spatelvormige kunnen van metaal, hout of plastic zijn en worden tevens gebruikt om, met de zijkant van het blad, natte verf weg te schrapen zonder de ondergrond te beschadigen.

De troffelvormige hebben een metalen blad waarvan vorm en grootte (ca. 3-12 cm lang; ca. 3-4 cm breed) sterk variƫren: het kan driehoekig, ruitvormig, ovaal of rechthoekig zijn - met of zonder afgeronde hoeken - en is met een knik aan het rechte hecht bevestigd (2). Deze laatste worden vooral gebruikt om kleine stippen of brede banen verf op het doek aan te brengen.

Het paletmes met smal, rechthoekig blad bestaat ook als zakmes. Dan is het een handig kleinood om kleuren te testen.

De huisschilder gebruikt ook een groter spatelvormig tempermes, waarvan het blad zo'n 15-30 cm lang is, om verf te mengen. [MOT]

(1) Met als voordeel dat nieuwe verflagen over niet droge onderlagen kunnen worden aangebracht, zonder dat deze zich met elkaar mengen, dit in tegenstelling tot het penseel (HEUNINCKX: 49).

(2) DE LANGLAIS: 291, maakt een verschil tussen de twee modellen paletmessen en noemt het troffelvormige model met knik een schildermes.