Tang voor bijenramen (v.)

identificatiecode
ID 1229
morfologie
beroep
holotype
MOT V 2004.0185 L=22,5cm B=1cm H=5cm G=323gr
holotype
MOT V 2008.0501 L=12,5cm B=3cm H=13,5cm G=285gr
alias
bijenramentang (syn.)
alias
bijenraamtang (syn.)
alias
raampjesgreep (syn.)
alias
ramenheffer (syn.)
alias
ramentang (syn.) (WILS: 30)
alias
ramendrager (syn.)
beschrijving

Voor het verzamelen van de honing of het controleren van de bijenkasten kunnen (1) de ramen, nadat ze met de bijenraamheffer lichtjes zijn losgewrikt, met een tang voor bijenramen uit de kast worden genomen.

Een tang voor bijenramen waarbij de ramen langs de bovenzijde uit de kast worden genomen is een U-vormig werktuig uit twee scharnierende gelijke delen. De uiteinden zijn afgeplat en lichtjes omgebogen of vormen een haak. Het werktuig is meestal voorzien van een veer en is soms gecombineerd met een bijenraamheffer.

Een tang voor bijenramen voor kasten met achterbehandeling, d.i. waarbij de raten via de achterzijde worden uitgenomen, en met warme bouw (2) bestaat uit twee hefbomen van de eerste soort (totale lengte = 26 cm), die rond een op ca. een derde van hun lengte geplaatste spil draaien. De platte bek staat haaks op de armen die voorzien zijn van een bladveer.

MUSSCHE: 20 vermeldt een gecombineerd werktuig in gepolierd staal met hefboom. Het dient om de ramen los te maken en uit de kast te nemen. [MOT]

(1) Meestal worden de ramen met de hand uit de kast genomen maar een tang voor bijenramen maakt het mogelijk om de ramen handiger vast te houden met een hand. (HALLEUX: 255).

(2) Een kast met warme bouw is een kast waarbij de ramen evenwijdig met het vlieggat worden opgesteld.

MOT V 2008.0501, tang voor bijenramen met bijenraamheffer