Vlampijpborstel (m.)

identificatiecode
ID 1374
morfologie
beroep
beroep
beroep
beroep
beroep
holotype
MOT V 2023.0107 L=82cm B=8cm G=398gr
alias
buisborstel (syn.)
alias
pijpborstel (syn.)
alias
vlampijprager (syn.)
alias
vlampijpwisser (syn.) (KRAMER & RĂ–DER 1951: 12)
beschrijving

De vlampijpborstel is een verwarmingswerktuig om vlampijpen te reinigen, door het roet los te maken en te verwijderen, wanneer deze de doorvoer blokkeert.

De stugge haren (staaldraad, messing, nylon,...) zijn in een getorste ijzerdraad geklemd, waaraan een verlengstuk wordt geschroefd, eveneens een staaf van getorste ijzerdraad (ca. 70-150 cm), die eindigt in een ring waarmee men het werktuig vat. Het werkend deel gelijkt enigszins op sommige schoorsteenborstels en op de spongatborstel, die veel korter is.

Vlampijpen zijn ijzeren of koperen pijpen, "Elk der betrekkelijk dunne buizen door welke gloeiende gassen getrokken worden, aangebracht in stoomketels, die ten doel hebben het verwarmend oppervlak te vergrooten [sic] ... waardoor in tubulaire ketels de vlam en rook naar de schoorsteen gaan" (1). Ze komen voor aan stoomketels, boilers en diverse machines, bv. in fabrieken, op een schip, in een locomotief. Dergelijke vlampijpborstel lag courant in kelderruimtes bij de verwarmingsketel. [MOT]

(1) W.N.T. sv vlampijp

MOT V 2023.0107