Vleesmolen (m.)

identificatiecode

ID 553

morfologie

beroep

beroep

kok

holotype

MOT V 88.0598 L=28cm B=16cm G=1920gr. Opschrift: LP & G BRITAIN Conn. USA N° 201 Universal food chopper.

holotype

MOT V 90.0470 L=27cm B=23cm G=1700gr. Opschrift: Bolinder's Stockholm No 1 Ideal.

alias

gehaktmolen (syn.) (De complete keuken: 13)

alias

wolf (syn.) (VINCK: 208)
beschrijving

Met de vleesmolen wordt vlees fijn gemalen. Hij heeft een huis van (vertind) gietijzer of plastic met bovenaan een vultrechter en langszij een mes- of gatenschijf. Binnenin zit een Archimedesschroef die door een draaizwengel in beweging wordt gebracht. De vleesmolen kan met een schroefklem of zuigvoet aan het tafelblad worden bevestigd. Er bestaan echter ook losse modellen met vier poten. Grootte en gewicht (ca. 1,5-10 kg) variëren.

Het fijn te malen vlees wordt in de vultrechter gedaan en komt op de Archimedesschroef terecht dat het vlees doorheen de gatenschijf drukt. Met kan hiervoor een houten stamper gebruiken, die soms bij het toestel hoort. Bij sommige molens draaien mesjes langs een vastzittende gatenschijf, bij andere malen twee gatenschijven - een vaste en een draaiende - het vlees. Met deze schijven kan het vlees in verschillende fijnheden worden gemalen, van grof tot heel fijn, afhankelijk van de grootte van de gaten. De losse, draaiende schijven worden met een vleugelmoer vastgezet. Het geheel is gemakkelijk demonteerbaar om het te reinigen. [MOT]