Opzoeken

Algemeen zoeken

Doorzoek de hele website door een trefwoord in te voeren of kies hierboven een databank om specifiek te zoeken

Zoeken

Zoekresultaten 12,131 - 12,140 15,584 resultaten gevonden
Berekenen van de hoeveelheid beton
Berekenen van de hoeveelheid beton fundering Om de hoeveelheid beton te kennen moet je eerst het volume van de funderingssleuven berekenen. Hiervoor vermenigvuldig je: de lengte van de buitenste funderingswand de diepte van de buitenste funderingswand de hoogte van de fundering. Doe dit ook voor de binnenste funderingswand en maak het verschil van beide uitkomsten. Vermenigvuldig het nodige volume met het aantal kg bestanddelen, wetend dat je voor ca. 1 m³ beton met een betonsterkte van 250 kg/m³ specie en een verhouding 1 : 3 : 4 het volgende nodig hebt: portlandcement (CEM I en klasse 32,5): ca. 250 kg rijnzand 0/2: ca. 750 kg grind (korrelgrootte 4/14): ca. 1000 kg Voorbeeld (aan de hand van bouwplan): lengte buitenste funderingswand = l(a) = 1,69 m lengte binnenste funderingswand = l(b) = 1,09 m diepte buitenste funderingswand = d(a) = 1,69 m diepte binnenste funderingswand = d(b) = 1,09 m hoogte van de fundering = h = 0,60 m (l(a) x d(a) x h) - (l(b) x d(b) x h) = volume funderingssleuven...
Geschiedenis
Red de bakovens! Geschiedenis
Gebruik je oven
Bakovengeschiedenis
Geschiedenis van de bakoven De bakoven, zoals we die nu nog kennen, heeft een zeer lange geschiedenis. Het "basismodel" met ovenvloer en koepel bestaat al minstens 4000 jaar. Men kan ook op andere, meer eenvoudige, manieren brood bakken. De mens is altijd al inventief geweest in het bereiden van voedsel. Afhankelijk van zijn levenswijze en van de materialen die hij ter beschikking had, bakte hij brood in een kleipot op een open vuur, onder een verplaatsbare stolp of in een tijdelijke of vaste ovenconstructie. De "oven" bestaat reeds duizenden jaren. Archeologen hebben op verschillende plaatsen in de wereld resten teruggevonden van prehistorische ovens. Archeologische sporen zijn echter soms moeilijk te herkennen. Vaak blijft van de oven enkel de bodem over, en weet men niet hoe de wanden of de koepel eruit zagen. Soms vindt men nog een deel van de lading terug, en kan men zo achterhalen wat er in de oven gebakken werd. Omdat voedselresten erg slecht bewaren, kan men bijna niet bewijzen...
Stoken
Stoken van de bakoven
Brooddeeg maken
Bakken
Bakken van het brood De deegballen worden met behulp van de ovenpaal in rijen naast elkaar in de oven gestoken. De deegballen mogen niet tegen elkaar gelegd worden omdat het deeg nog zal uitzetten. De broden mogen ook niet tegen de wanden komen omdat ze dan aanbranden. Bij het inschieten van het brood moet men vlug te werk gaan want de eerste bakken reeds terwijl de andere nog niet in de oven liggen; bovendien koelt de oven dan te vlug af. Een weinig meel op het blad van de ovenpaal voorkomt het kleven van de deegbal. Wanneer de broden zich in de oven bevinden, wordt deze afgesloten om de hitte maar ook de damp in de oven te houden. Tijdens het bakken verdampt een deel van het water uit het deeg. Deze damp "valt neer" op het brood als de oven afkoelt, waardoor het brood een zachte korst krijgt. De bakduur is afhankelijk van het gewicht van het brood en van het gebruikte broodgraan: wittebrood: ongeveer één uur roggebrood, volkorenbrood: 1,5 uur tot 2 uur vlaai: ongeveer een kwartier (=...
Inventaris bakovens
Zemstweg 5, Grimbergen, Belgium
Beton of mortel
Aanmaken van beton of mortel met de schop "Kies een schone ondergrond, zoals bijvoorbeeld een houten of ijzeren plaat, waar je de bestanddelen in afnemende verhoudingen op een hoop schept. Voor het beton is dat eerst het grind, dan het zand en de cement; voor de bastaardmortel is dat eerst het zand, dan de cement en de kalk. Meng alles, door rondom telkens weg te scheppen en bovenop de hoop te gooien tot deze een gelijke kleur heeft gekregen. Maak de hoop wat platter met middenin een kuil, waarin je een deel water giet. Vanaf de buitenkant van de kuil worden de bestanddelen in het water geschept. Herhaal dit tot alles een egale brij vormt. Als je bij het achteruittrekken met de snede van de schop, ribbels kunt maken, is het mengsel klaar."
Takkenbos binden