Opzoeken

Algemeen zoeken

Doorzoek de hele website door een trefwoord in te voeren of kies hierboven een databank om specifiek te zoeken

Zoeken


Zoekresultaten 14,111 - 14,120 15,395 resultaten gevonden
Bouwmaterialen
Bouwmaterialen algemeen We stellen hier de verschillende materialen voor die kunnen gebruikt worden om een bakoven te bouwen. De aangegeven waarden worden gebruikt in normale omstandigheden. Ze zullen niet in alle gevallen correct zijn. Zo moet je bij kouder weer andere verhoudingen hanteren; de verhoudingen van de mortel zijn afhankelijk van de druksterkte van de baksteen, enz. Ook kan niet elk materiaal overal gebruikt worden. Aan de kust moet de mortel bijvoorbeeld tegen zoutafzettingen van de zee bestand zijn. Ga dus steeds na welke materialen in jouw buurt doorgaans gebruikt werden, zo weet je of ze geschikt zijn.
Soorten brood
Soorten brood Naar bloemsoort Er bestaan ontelbaar vele broodsoorten. Daarom beschrijven we hier enkel de bekendste en meest typische in onze streken. De gebruikte bloemsoort is bepalend voor de aard van het brood. We kunnen twee grote groepen onderscheiden: het tarwebrood en het roggebrood. Tarwe en rogge geven verschillende broodtypes afhankelijk van het al dan niet veelvuldig ziften van het gemalen graan. Het ziften van het meel wordt ook wel "builen" genoemd: het meel wordt gezuiverd van de zemelen om een fijne bloem te verkrijgen. Met tarwemeel kan men "integraal" of volkorenbrood, bruinbrood, wittebrood tot luxebrood verkrijgen; met het roggemeel, roggebrood, ook wel paardenbrood of zwart brood genoemd; met het gebuilde roggemeel tenslotte een lichter bruin brood. Aan het begin van vorige eeuw was tarwebrood een luxe waarvan alleen de rijken konden genieten. De gewone bevolking moest noodgedwongen genoegen nemen met roggebrood of brood gemaakt van o.a. gerst en haver. Traditioneel...
Recepten
Recepten uit Ons kookboek van 1943 Naast het dagelijkse brood werden in de bakovens ook allerlei specialiteiten en feestelijke gerechten gebakken. We hebben hier enkele oude recepten bijeengebracht van ovenlekkernijen die men destijds in de bakoven bakte. Je kan er ook vandaag mee aan de slag. Smakelijk! appelbroodje Als je taart bakt, kan je met de restjes van het deeg een appelbroodje maken. Ook wel kattekop, bollebuis, krollemol, ... genoemd. Appelbroodjes waren een pure verwennerij voor de kleinsten. In de oven was altijd nog plaats voor enkele "krollemollen". Het recept is doodeenvoudig.
Stoken
Stoken van de bakoven
Berekenen van de hoeveelheid mortel
Berekenen van de hoeveelheid mortel Deze berekening is onder andere afhankelijk van de afmetingen van de gekozen baksteen. Schat de nodige aantal liter/m² mortel aan de hand van de tabel. Bereken de nodige oppervlakte (zie berekenen van de hoeveelheid bakstenen) en vermenigvuldig dat met het aantal liter/m² om het volume mortel te bekomen. voor een bastaardmortel met ca. 1 m³ zand en een verhouding 1 : 1 : 6 heb je het volgende nodig: portlandcement (CEM I en klasse 42,5): ca. 200 kg gebluste kalk: ca. 100 kg rijnzand 0/2: ca. 1600 kg of 1m³ voor een kalkmortel met ca. 1m³ zand en een verhouding 2 : 1 : 1 heb je het volgende nodig: zavel: ca. 3200 kg rijnzand 0/2: ca. 1600 kg of 1 m³ gebluste kalk: ca. 600 kg voorbeeld (aan de hand van bouwplan) aantal liter mortel/m² ½ steense muur voor Moduul 50 = 32 liter of 50 kg aantal liter mortel/m² 1 steense muur voor Moduul 50 = 64 liter of 100 kg totaal oppervlakte ½ steen dik = 2,576 m² totaal oppervlakte 1 steen dik = 5,422 m² totaal oppervlakte...
Berekenen van de hoeveelheid isolerende leemlaag
Berekenen van de hoeveelheid isolerende leemlaag Aan de hand van een volumeberekening (van een holle halve koepel) kunnen we het nodige aantal liter (volume) leemmortel berekenen. Het volume van de leemlaag wordt berekend door het volume van de halve koepel met het volume van het holle gedeelte te verminderen. Dit wordt duidelijk aan de hand van volgende formule: Volume = (D³ - d³) x (3,1416 / 12), waarbij D = uitwendige diameter en d = inwendige diameter. Heb je het volume in cm³ berekend dan moet je het resultaat delen door 1000 om het volume in liter te bekomen. Vermenigvuldig het nodige volume met het aantal liter bestanddelen wetend dat je voor ca. 1 m³ (1000 liter) leemspecie en een verhouding 3 : 1/2 : 1 : 1 het volgende nodig hebt: leemgrond: ca. 860 liter gebluste kalk: ca. 140 liter rijnzand: ca. 285 liter gehakt stro: ca. 285 liter (paardenurine: ca. 14 liter) Voorbeeld (aan de hand van bouwplan) d = 140 cm (dit is de lengte van de oven (100 cm) + 2 x de dikte van het gewelf)...
Berekenen van de hoeveelheid beton
Berekenen van de hoeveelheid beton fundering Om de hoeveelheid beton te kennen moet je eerst het volume van de funderingssleuven berekenen. Hiervoor vermenigvuldig je: de lengte van de buitenste funderingswand de diepte van de buitenste funderingswand de hoogte van de fundering. Doe dit ook voor de binnenste funderingswand en maak het verschil van beide uitkomsten. Vermenigvuldig het nodige volume met het aantal kg bestanddelen, wetend dat je voor ca. 1 m³ beton met een betonsterkte van 250 kg/m³ specie en een verhouding 1 : 3 : 4 het volgende nodig hebt: portlandcement (CEM I en klasse 32,5): ca. 250 kg rijnzand 0/2: ca. 750 kg grind (korrelgrootte 4/14): ca. 1000 kg Voorbeeld (aan de hand van bouwplan): lengte buitenste funderingswand = l(a) = 1,69 m lengte binnenste funderingswand = l(b) = 1,09 m diepte buitenste funderingswand = d(a) = 1,69 m diepte binnenste funderingswand = d(b) = 1,09 m hoogte van de fundering = h = 0,60 m (l(a) x d(a) x h) - (l(b) x d(b) x h) = volume funderingssleuven...
Bouwplan
Bouwplan Gerrit Van den dries heeft samen met het MOT een bouwplan opgesteld om een goed functionerende oven te bouwen. We opteren voor een bakoven waarin een achttien à twintigtal broden (diameter ca. 25 cm; ca. 800 gr) in één keer kunnen gebakken worden.Download hier de plannen. Wil je een kleinere oven bouwen? Tijdens de Stage bouw zelf je oven wordt er een oventje gebouwd voor ca. 8 à 10 broden. Download hier de plannen.
Geschiedenis
Red de bakovens! Geschiedenis
Segmentboog
Metselen van een segmentboog