Opzoeken

Algemeen zoeken

Doorzoek de hele website door een trefwoord in te voeren of kies hierboven een databank om specifiek te zoeken

Zoeken


Zoekresultaten 15,351 - 15,360 15,361 resultaten gevonden
Kasteelwerf
Prinsenkasteel: van ruïne tot bouwwerf Het Prinsenkasteel kende een lange en bewogen geschiedenis. Na de aftocht van de Duitse bezetters in 1944 die het kasteel deden afbranden, is het in verval geraakt. Vandaag is het een ruïne, enkel de donjon of woontoren staat nog overeind en kan je bezoeken als onderdeel van het MOT.  De Gemeente Grimbergen is eigenaar en voert sinds 2024 dringende instandhoudingswerken uit om verder verval te voorkomen, maar een volledige heropbouw van het kasteel is om allerlei redenen niet mogelijk.   En toch gaat het MOT een poging doen! Als museum willen we van het Prinsenkasteel een zo authentiek mogelijke historische bouwwerf maken, waar we kunnen experimenteren met en leren van historische bouwtechnieken en gereedschappen. Waar het kan bouwen we stukjes van het kasteel weer op, volgens de laatmiddeleeuwse technieken, handwerktuigen en materialen. Een werk van lange adem waar we heel wat van zullen opsteken. Momenteel is de ruïne onveilig, we moeten wachten...
Zaagstelling
Zaagstelling Met de raamzaag en de kraanzaag kan je boomstammen tot planken verzagen. Om met twee aan deze grote zagen te kunnen werken, moet de te verzagen stam op een hoogte gelegd worden, op een zaagstelling.
Bakoven Tommenmolen gered
Bakoven Tommenmolen gered In het voorjaar van 2016 werd de bakoven aan de Tommenmolen heropgebouwd. Eerst werd die gedemonteerd en zorgvuldig gedocumenteerd. Vervolgens werd de oven zo getrouw mogelijk heropgebouwd. Gedurende de zomer kon de oven goed drogen, waardoor er in het najaar weer in gebakken kon worden.
Guldendal en Prinsenkasteel
Twee gebouwen, één locatie
Liermolen
Bilhamer (m.)
Bij het onderhoud of de restauratie van de maalstenen, gebruikt de molenaar of molenbouwer een bilhamer (1) om te billen, de maalsteen scherpen door groeven te houwen om het malen te vergemakkelijken. De kerven in een maalsteen uit natuursteen vormen vaak een soort tekening met schuine, radiale groeven, die door de wrijving tussen beide stenen uitslijten en dus opnieuw uitgehamerd dienen te worden (2). De kop loopt steeds aan beide zijden naar onderen uit tot een scherpe pen, uitzonderlijk in de vorm van een omgekeerde piramide met brede punt. Hij is vrij zwaar in verhouding tot zijn omvang, de uiteinden zijn van zeer hard staal vervaardigd. Er zijn twee hoofdmodellen te onderscheiden. Bij het eerste steekt een houten steel (ca. 20-30 cm lang) in het oog van een lange, smalle symmetrische kop (ca. 12-28 cm lang). Het andere heeft een langer hecht met breder uiteinde en een rechthoekig gat, een uitsparing in het hout, vaak versterkt met ijzeren beslag, waarin een verwisselbare kop wordt...
Restauratie Liermolen
Restauratie waterrad, sluizen en binnenwerk Het gemeentebestuur Grimbergen restaureerde tijdens de zomer van 2016 in overleg met het agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid het rad, de sluizen en het binnenwerk van de Liermolen.   Het waterrad, dat uit de jaren dertig dateerde, had onder invloed van weer en wind haar stevigheid verloren, de sluizen stonden reeds tientallen jaren in het water en waren aan vervanging toe en binnen hadden de houten tandraderen en andere onderdelen restauratie-ingrepen nodig om verder te kunnen blijven dienen. Op zondag 11 september 2016 werd het waterrad ingehuldigd door het gemeentebestuur.
Het MOT in beeld
Het MOT in beeld Hieronder vind je een selectie van foto's genomen tijdens onze activiteiten, evenementen en bijscholingen. Het museum legt ook ambachten en technieken vast op film; die video's kan je bekijken op ons YouTube-kanaal.
Paard beslaan
Paard beslaan De hoefsmid voorziet twee Brabantse trekpaarden van nieuwe hoefijzers in onze hoefstal aan het Guldendal (04/04/2015).
Jaarmarkt
Jaarmarkt - 2023