Bokaalopener (voor schroefdeksels) (m.)

identificatiecode
ID 205
morfologie
morfologie
morfologie
morfologie
beroep
kok
holotype
MOT V 86.0458 L=29cm B=9cm G=190gr. Opschrift: Made by Leifheit, Solingen, Western Germany.
holotype
MOT V 2000.0315 L=22cm B=12cm G=80gr. Opschrift: J.S.N.Y. Made in China C afb cirkel.
holotype
MOT V 2006.0034 L=14cm B=5cm G= 35gr. Opschrift: BRIX JARKEY PAT. PEND. DES. REG. BRIX DESIGN MADE IN DENMARK.
holotype
MOT V 2008.0189 L=17cm B=7,5cm H=1,8cm G=90gr
holotype
MOT V 2012.0383 L=18,2cm B=3cm G=22gr. Opschrift: Trudeau.
holotype
MOT V Dv 1475 L=22cm B=8cm G=94gr. Opschrift: Sky-line England.
beschrijving

Schroefdeksels van bokalen schroeft men makkelijker los met een bokaalopener.

Dat kan een tang zijn met hefbomen van de tweede soort. De ronde of ruitvormige bek maakt het mogelijk deksels van verschillende grootte los te draaien; hij is meestal voorzien van tandjes of groefjes voor een betere grip. Het deksel wordt tussen de kaken van de bek geplaatst en de tang wordt dichtgeknepen. Met één hand wordt de pot vastgehouden terwijl men met de tang het deksel losdraait. Soms zit er ook een flesopener voor schroefstop en -dop bij.

Een andere bokaalopener voor schroefdeksels is een V-vormig metalen of plastic plaatje met of zonder handvat, waarvan de twee taps toelopende zijden een haaks omgebogen randje hebben. Het werktuig wordt over het deksel geschoven tot het klemt, en daarna gedraaid. Sommige modellen kunnen aan het tafelblad vastgemaakt worden; ze zijn vaak gecombineerd met een flesopener voor kroonkurk.

Nog een ander model bestaat uit een ietwat soepel riem van kunststof in de vorm van een 8; de binnenzijde van de openingen (diameter ca. 3 tot 6 cm) zijn geribd. De riem wordt over het deksel gelegd, het midden van het werktuig wordt in de hand geklemd en het werktuig gedraaid. Tussen de twee openingen vindt men nog een flesopener voor schroefstop en -dop. Bij een gelijkaardig model wordt de soepele geribde lus over het deksel gelegd en vastgeklemd met een plastic ring die over de lus schuift. Dit zou het losschroeven van het deksel met de hand vergemakkelijken.

Een handig model gelijkt op een flesopener voor kroonkurk. Men plaatst de bokaalopener met het haakje onder de rand van het schroefdeksel. Door het werktuig lichtjes op te lichten zodat er lucht in de bokaal kan dringen, kan men het deksel gemakkelijk losdraaien. [MOT]