Flesopener voor kroonkurk (m.)

identificatiecode
ID 376
morfologie
morfologie
morfologie
morfologie
beroep
holotype
MOT V 89.0304 L=15,5cm B=3,5cm G=40gr. Opschrift: Westmark Decorex-special Germany pat W afb pijl.
holotype
MOT V 93.0108 L=9cm B=1cm G=19gr. Opschrift: Nutrella yoghourt.
holotype
MOT V 95.0313 L=13,5cm B=6cm G=100gr.
holotype
MOT V 97.0153 L=17cm B=2cm G=42gr. Opschrift: onleesbaar.
alias
aftrekker (syn.)
alias
kroonkurklichter (syn.) (LEVINE: 27)
beschrijving

Keukengerei waarmee men met een kroonkurk afgesloten fles kan openen.

Het is een klein (ca. 10 cm), metalen voorwerp met een rechte steel en een breed uitlopend, plat uiteinde met een uitsparing. Aan de steelzijde is de uitsnijding meestal voorzien van een uitsteeksel dat men makkelijk onder de kroonkurk kan haken. Door de flesopener naar boven te bewegen, wordt de kroonkurk van de fles getrokken.

De flesopener voor kroonkurk kan ook een onderdeel zijn van ander keukengerei zoals een kurkentrekker, een bokaalopener voor schroefdeksels, een flesopener voor schroefstop en -dop, een blikprikker of een blikopener. Bij een blikopener met scherp, langwerpig blad en speypunt is aan één zijde van het blad een lobvormige uitsparing aangebracht met punt om onder de kroonkurk te haken. De flessenopener wordt niet zelden als relatiegeschenk gebruikt en kan dan gecombineerd zijn met een balpen, een aansteker, enz.

De flesopener voor kroonkurk kan ook gecombineerd zijn met een beiteltje en een hamertje om blokjes ijs te pletten, een balsteker, een botertrekker, een zakmes, een schotelklem, een schilmesje, een sluitingssleutel enz. [MOT]