Flessenspoeltoestel (v.)

identificatiecode

ID 1223
morfologie
morfologie

beroep

holotype

MOT V 2012.0445 L=42cm D=25cm H=68cm G=8100gr
beschrijving

Voordat bv. bierflessen (1) gevuld worden, moeten ze gespoeld worden. Dat kan met een flessenborstel of met een flessenspoeltoestel.

Het werkend deel van het flessenspoeltoestel is gemaakt uit een bundel stalen bladveren eindigend in draadstalen borsteltjes. Het wordt bovenaan het toestel in draaiende beweging gebracht door een zwengel. Een buisje dat zich op de stang onder het borsteltje bevindt kan naar boven worden geschoven om zo de borsteltjes samen te vouwen zodat hij in de fles kan. Door het buisje terug naar beneden te schuiven gaan de borsteltjes uit elkaar en kan men de fles aan de binnenkant schoonborstelen. Het toestel wordt aan de rand van een kuip bevestigd met het onderste deel, de pomp, in het water. Door aan de zwengel te draaien wordt het water opgevoerd om de fles tevens te spoelen. Het vuile water wordt opgevangen door de koperen schotel die zich onder de stang van de borsteltjes bevindt, en afgevoerd via een slang. [MOT]

(1) Het toestel kan ook gebruikt worden voor apothekersflesjes, wijn- en melkkaraffen (zie catalogus van J. Darimont & Cie.: "On peut laver avec cette rinceuse plus de 6.000 bouteilles par jour quelle que soient leurs formes: flacons de pharmacie, quarts, demis et litres ainsi que les carafes à lait.").