Flessenborstel (m.)

identificatiecode

ID 1224

morfologie

beroep

beroep

holotype

MOT V 2000.0445 a-e5 L=52cm B=14,5cm G=300gr

alias

handflessenreiniger (syn.)

alias

flessenrager (syn.)

alias

flessenwisser (syn.)
beschrijving

Borstel om flessen (bv. bier- en wijnflessen, zuigflessen, …) van binnen te reinigen.

Meestal bestaat de flessenborstel uit stijf varkenshaar, fiber of nylon dat gevat zit tussen een paar in elkaar gedraaide metaaldraden waardoor men een cilindervormig (diam. ca. 2-7 cm) werkend deel verkrijgt. De gedraaide metaaldraad is op het uiteinde soms voorzien van een oog om het werktuig makkelijk op te hangen of heeft een plastic handvat. Het geheel meet ca. 30-80 cm. Het borsteluiteinde is soms voorzien van een spons (1) of een kwastje. Soms is deze flessenborstel gecombineerd met een speenborstel.

Dit model zou (2) te onderscheiden zijn van de lampenglazenborstel die veel zachter is en van de borstel om laboratoriumuitrusting te reinigen.

Voor sterk bevuilde flessen bestaat er een bijzonder model (3) met een borsteltje van een bundel stalen of koperen bladveren die eindigen in een achttal draadstalen borsteltjes. Het werkend deel wordt op een koperen stang (ca. 37 cm) met kruk geschroefd. Een buisje rond de stang kan over het borsteltje worden geschoven om deze samen te vouwen zodat het door de flessenhals kan. Nadien wordt er met de fles of de borstel gedraaid.

Een ander model bestaat uit een borstel van staaldraad en een stang zoals een drukboor (zie glossarium).

Zie ook flessenspoeltoestel. [MOT]

(1) Gebruikt om zuigflessen of thermosflessen te reinigen.

(2) Volgens N.L.I.: s.v. goupillon.

(3) Ook handflessenreiniger genoemd.