Gazonbeluchter (roller) (m.)

identificatiecode
ID 967
morfologie
morfologie
beroep
holotype
MOT V 86.0381 L=135cm B=42cm G=4200gr. Opschrift: Tuincentrum Arfaflora Schellebelle Tel. 09/69 09 73.
alias
gazonverluchter (syn.)
alias
grondverluchter (syn.)
alias
bodembeluchter (syn.) (COENEN: 4)
alias
prikrol (syn.)
beschrijving

Een veel belopen gazon blijft mooi groen als men het met een gazonbeluchter bewerkt. Door verdichting van de grond tegen te gaan worden genoeg lucht, water en meststoffen bij de wortels toegelaten.

Er bestaan verschillende middelen om het gazon te verluchten. Eén model van gazonbeluchter bestaat uit twee wielen die met elkaar verbonden zijn door een 6-tal stangen (ca. 35 cm), voorzien van ijzeren pinnen (ca. 8 cm; diam. 0,6 cm), en een beugel met beschermkap en steel (ca. 100 cm). Als men het werktuig over het gazon vooruitduwt komen de pinnen - om de ca. 5-10 cm - met een hoek van ca. 30° in de grond terecht en worden d.m.v. een veersysteem terug op hun plaats gebracht. Een ander model is gewoon een bespijkerde houten rol die d.m.v. een beugel aan een houten steel is bevestigd (1).

Voor een klein gazon kun je ook een gazonbeluchter (zolen) gebruiken.

Nog veel arbeidsintensiever is het als je een gazonbeluchter (prikker) gebruikt. Het werktuig - gelijkend op een poothout - is voorzien van 2 à 4 kegelvormige of holle cilindervormige tanden (lengte ca. 5-10 cm; diam. ca. 1 cm), die men d.m.v. het lichaamsgewicht in de aarde drukt. Bij de kegelvormige tanden wordt de aarde opzij gedrukt terwijl bij de holle buisjes de aarde, samen met het werkende deel, uit de grond wordt gehaald.

Zie ook verticuteerhark. [MOT]

(1) Bv. PELLERIN: 146.