Groentezeefmolen (m.)

identificatiecode
ID 501
morfologie
beroep
kok
holotype
MOT V 90.0443 a-b2 L=35,5cm H=18cm D=23,5cm G=500gr. Opschrift: Modèle déposé moulin légumes N 2 Made in France.
holotype
MOT V 92.0419 L=33cm H=20cm D=18cm G=600gr. Opschrift: Breveté tous pays moulin-légumes marque déposée.
holotype
MOT V 97.0341 a-c3 D=35cm H=34cm G=1500gr
alias
roerzeef (syn.) (De complete keuken: 12)
alias
groentezeef (syn.) (FENNEMA: 227)
alias
passe-vite (syn.) (FENNEMA: 227)
alias
pureerzeef (syn.)
beschrijving

Met een groentezeefmolen pureert men gekookte groenten.

De molen heeft een rond metalen of plastic frame, al dan niet met recht handvat en drie armen onderaan zodat hij op een schaal of kom geplaatst kan worden. De groentezeefmolen kan een vaste, eventueel kegelvormige, of een verwisselbare zeefbodem hebben. In het laatste geval zijn er meestal drie zeefschijven, om grof, middelfijn en fijn te pureren. Op de bodem rust een verende, halfronde of S-vormige metalen schijf die aangedreven wordt door een draaizwengel. Wanneer men daaraan draait, wordt het voedsel door de halfronde schijf door de zeefbodem gedrukt. De zwengel kan in twee richtingen gedraaid worden zodat vastzittende deeltjes groenten losgehaald kunnen worden. De groentezeefmolen is demonteerbaar zodat hij gemakkelijk af te wassen is.

Zie ook groentemolen. [MOT]