Groentezeefmolen (m.)

identificatiecode

MOT V 97.0341

morfologie

beroep

kok

holotype

MOT V 90.0443 a-b2 L=35,5cm H=18cm D=23,5cm G=500gr. Opschrift: Modèle déposé moulin légumes N 2 Made in France.

holotype

MOT V 92.0419 L=33cm H=20cm D=18cm G=600gr. Opschrift: Breveté tous pays moulin-légumes marque déposée.

holotype

MOT V 97.0341 a-c3 D=35cm H=34cm G= 1500gr

alias

roerzeef (syn.) (De complete keuken: 12)

alias

groentezeef (syn.) (FENNEMA: 227)

alias

passe-vite (syn.) (FENNEMA: 227)

alias

pureerzeef (syn.)
beschrijving

Met een groentezeefmolen pureert men gekookte groenten.

De molen heeft een rond metalen of plastic frame, al dan niet met recht handvat en drie armen onderaan zodat hij op een schaal of kom geplaatst kan worden. De groentezeefmolen kan een vaste, eventueel kegelvormige, of een verwisselbare zeefbodem hebben. In het laatste geval zijn er meestal drie zeefschijven, om grof, middelfijn en fijn te pureren. Op de bodem rust een verende, halfronde of S-vormige metalen schijf die aangedreven wordt door een draaizwengel. Wanneer men daaraan draait, wordt het voedsel door de halfronde schijf door de zeefbodem gedrukt. De zwengel kan in twee richtingen gedraaid worden zodat vastzittende deeltjes groenten losgehaald kunnen worden. De groentezeefmolen is demonteerbaar zodat hij gemakkelijk af te wassen is.

Zie ook groentemolen. [MOT]