Groentemolen (m.)

identificatiecode
ID 551
morfologie
beroep
kok
holotype
MOT V 93.0438 a-j10 L=21cm B=13cm H=25cm G=900gr. Opschrift: Rap'tou MOFP modèle déposé France.
holotype
MOT V 97.0230 a-j10 L=34cm B=22cm H=22cm G=800gr. Opschrift: Breveté S.G.D.G. made in France Mouli-Julienne n°2 a "mouli" product other pat. pend. U.S. Pat. 2528 381 Canadian pat. 487 082 485 685.
holotype
MOT V 2005.0236 H=60cm D=23cm G=1300gr
alias
koolschaaf (syn.)
beschrijving

Met een groentemolen snijdt of raspt men groenten. Hij heeft een plastic of metalen frame met verwisselbare (roestvrij) stalen snijschijven met gaten of gleuven van verschillende grootten die met een draaizwengel in beweging gebracht worden. De snijschijf kan zich onderaan het toestel bevinden dat op drie poten rust - die vaak rubberen voetjes hebben - en waarvan één voorzien is van een scharnierende arm met een halvemaanvormige plaat die precies in het frame past. De groenten worden, desnoods in stukken gesneden, in het molentje op de snijschijf gelegd, de scharnierende arm wordt naar beneden geduwd terwijl men aan de zwengel draait. Zo worden de groenten doorheen de draaiende schijf geduwd. De snijschijf kan zich ook aan de zijkant van het toestel bevinden, dat op een rubberen zuigvoet rust.

Er bestaat een grote groentemolen om kolen of rapen in dunne plakjes te snijden. Hij wordt met een schroef vastgemaakt aan een tafel of werkblad. De kool of raap wordt op een nagel geprikt die door een ronde plank steekt. Deze plank is voorzien van een horizontaal mes en verscheidene, verticaal evenwijdig aan elkaar, messen. Onder dat werkend deel is een gleuf in de plank voorzien waardoor de dunne plakjes zullen vallen.

Op de plank is een raamwerk geplaatst met een op- en neergaand schijfje voorzien van vier ijzeren plaatjes die de groente stevig vasthouden en verbonden is aan een zwengel die de groente tussen de messen laat glijden.

Zie ook groentezeefmolen, raspmolentje, groenteschaaf en koolschaaf. [MOT]