Jachtknipmes (o.)

identificatiecode
ID 873
morfologie
beroep
holotype
MOT V 97.0132 L=12,5cm B=3cm G=100gr. Opschrift: J. DES LOGES A BRUXELLES.
holotype
MOT V 2002.0213 L=11,5cm B=3cm G=200gr. Opschrift: Spitzenqualität Stainless Steel FORON.
alias

jagersknipmes (syn.)

beschrijving

Het jachtknipmes heeft één enkel blad of is een samengesteld werktuig met diverse onderdelen die in het hecht kunnen worden gevouwen. Het lemmet van ca. 9 cm kan meestal vergrendeld worden. Met dat blad snijdt men het geslacht van het mannelijk dier af of maakt men een kleine opening in de onderbuik en snijdt men het buikvel door met de snede naar boven. Samengestelde jachtknipmessen hebben een villemmet, een kleiner blad met zeer scherpe, holle snede en stompe punt, om de ingewanden van het dier niet te beschadigen. Het villen kan ook met een groot blad met vilhaak dat men vindt bij het jachtmes met vast lemmet.

Het jachtknipmes bevat nog een kort zaagblad (ca. 6 cm) om het bekkenbeen en andere beenderen door te zagen. Het zaagblad eindigt soms op een fijne schroevendraaier en heeft tegen het hecht aan soms een flesopener voor kroonkurk.

Verder is het jachtknipmes vaak voorzien van een wildhaak om de ingewanden van kleinwild en gevogelte te verwijderen, een patroontrekker in kaliber 12 en 20, een choke-sleutelblad voor het monteren van wisselbare choke-tubes voor hagelgeweren in de kalibers 12 en 20, een korte priem en een kurkentrekker.

Het hecht bestaat uit één stuk (herts)hoorn of is samengesteld uit twee hechtplaten van (herts)hoorn.

Zie ook zakmes en ruitersknipmes. [MOT]