Slijmmes (o.)

identificatiecode

ID 1162
morfologie

beroep

holotype

MOT V 97.0133 L=25,5cm B=3,5cm G=105gr

alias

darmslijmer (syn.) (W.N.T.)

alias

darmenslijmer (syn.) (W.N.T.)

alias

darmreiniger (syn.)
beschrijving

Het slijmmes is een handwerktuig om te slijmen, d.i. de slijmen die zich aan de binnenzijde van dierlijke kransdarmen bevinden, te verwijderen. Na het spoelen kan de darm gevuld worden tot worst (zie ook worsthoorntje en worstspuit).

Het slijmmes bestaat uit een dik (ca. 5 mm), niet snijdend blad (ca. 13 bij 2 cm) met stompe punt, dat door middel van een angel in een houten hecht is bevestigd. Dat laatste is voorzien van een beslagring en een koperen stootplaatje.

De darm wordt meestal over een plank, die rechtop in een emmer staat, of over de tafelrand gelegd. Met de linkerhand wordt het begin van de darm stevig vastgehouden. Met het slijmmes in de rechterhand wordt er over de darmwand geschraapt tot de slijmerige massa volledig is verwijderd. Enige handigheid is hiervoor nodig om de darmwand niet te beschadigen.

Slijmen wordt ook met de rug van een zwaar mes gedaan. Om de kransdarmen te reinigen wordt er ook gebruik gemaakt van een slijmhout. “Men neemt den (binnenste buiten gekeerde) darm in de linkerhand en het slijmhout in de rechter, legt den darm in de holte van het hout en duwt met de duim het hout tegen de darmwand. Door het trekken met de linkerhand en het strijken van het slijmhout over de darm wordt het slijm er afgeschraapt.” (1). [MOT]

(1) Uit ''Handboek voor het slagersbedrijf-1940'': 137.