Snapper (m.)

identificatiecode

ID 1074

morfologie

beroep

beroep

holotype

MOT V 81.0590 L=10,5cm D(klein)=1,7cm D(groot)=2cm G=200gr

holotype

MOT V 89.0691 L=10cm D=7cm G=2250gr

alias

opsnapper (syn.) (VAN DONGEN: 380)

alias

dopper (syn.)  (JELLEMA: 111-112)

alias

klinkdopper (syn.) (KRAMER & RÖDER: 84)
beschrijving

De snapper is een smidswerktuig bestaande uit een ijzeren afgeknotte kegel, piramide of cilinder (ca. 10 cm hoog), met een bolvormige uitsparing (diam. ca. 2-30 mm) in één uiteinde waarin de kop van de (klink)nagel gevormd wordt.

Bij het klinken, d.i. verschillende stukken ijzer of staal aan elkaar bevestigen door klinknagels, gebruikt de smid, na het aanstuiken van een klein kopje aan de klinknagel met de smeedhamer, een snapper om de kop van de nagel, ook wel sluitkop genoemd, te vormen. Klinknagels dikker dan ca. 1 cm worden gewarmd, voordat er een sluitkop wordt aangebracht; voor dergelijke klinknagels wordt soms een snaphamer gebruikt, d.i. een snapper met een houten steel.

Eerst wordt de snapper loodrecht op de aangestuikte kop geplaatst en met de smeedhamer geslagen. Nadien wordt de snapper schuin op de te maken sluitkop geplaatst zonder de plaat te raken en dit in 4 richtingen (schuin naar achter, links, rechts en voor) (1).

Soms is de snapper gecombineerd met een ophaler, voorzien van een uitsparing waar de stift van de klinknagel in past. Hij dient om, na het plaatsen van de klinknagel in de openingen, de randen ervan vlak te slaan waardoor de twee delen tegen elkaar aan komen te liggen.

Zie ook klinknageltegenhouder. [MOT]

(1) Bv. MONTAGNE: 239.