Tangpraam (v.)

identificatiecode

ID 1235
morfologie

beroep

holotype

MOT V 2014.0027 L=35cm B=8cm G=600gr
beschrijving

De tangpraam is een metalen of houten tang bestaande uit twee hefbomen van de tweede soort (zie glossarium), die door middel van een scharnier, een ring of een touw met elkaar verbonden zijn. De twee armen zijn recht of gebogen. In het eerste geval zorgt de verbinding ervoor dat er ruimte overblijft wanneer het werktuig dichtgeknepen wordt; zo wordt de lip niet geplet. De dubbele boog in het tweede geval heeft dezelfde bedoeling. Een heugel op een van de armen en een ring op de andere maken het mogelijk het werktuig in een bepaalde stand te houden; een touw dat aan een arm vast is, vervult dezelfde rol.

De tangpraam knijpt de zeer gevoelige bovenlip (1) van een paard tijdens een behandeling om de aandacht van het dier af te leiden én om een kalmerende en verdovende werking teweeg te brengen bij verontrustende (bv. oogverzorging) of pijnlijke ingrepen (vgl. praam) (2). [MOT]

(1) Volgens ''Antique medical instruments'': 226 zou de tong gevat worden, maar er schijnen geen andere sporen te vinden te zijn van die werkwijze.

(2) Vanuit het standpunt van het dierenwelzijn schijnt men de voorkeur aan de praam te geven, boven de tangpraam, die zelfs vaak afgekeurd wordt (bv. ''Zur Anwendung von Zwangsmassnahmen bei Pferden unter besonderer Berücksichtigung der Nasenbremse unter Tierschutzgesichspunten (TVT Merkblatt 129)'': 5).