Theezeefje (o.)

identificatiecode
ID 1120
morfologie
beroep
holotype
MOT V 2006.0430 H=7cm D=5cm G=22gr
beschrijving

Bij het schenken van losse thee uit een theepot in het kopje gebruikt men een theezeefje om de theeblaadjes op te vangen.

Het theezeefje kan bestaan uit verschillende materialen (zilver, porselein, inox, roestvrij staal, gedraaide metaaldraad, bamboe (1) of plastic) en in verschillende vormen voorkomen.

EĆ©n model bestaat uit een licht geperforeerd potje met beweegbare beugel om aan de hals van de theepot te hangen. De beugel kan een 'pincetje' uit ijzerdraad bevatten dat in het uiteinde van de hals van de theepot kan worden gestoken. Zo komt het theezeefje steeds boven het kopje te hangen tijdens het inschenken van de thee.

Andere modellen bestaan uit een rond geperforeerd of geweven zeefje met steeltje of twee horizontale oortjes. Deze zeefjes worden lichtjes boven het kopje gehouden tijdens het schenken van de thee. Sommige (tafel)modellen hebben een opvangbakje waar het zeefje in past wanneer het niet wordt gebruikt. Andere komvormige zeefjes zijn draaibaar opgehangen aan een standaard met opvangbakje waar men het zeefje kan laten uitlekken. De Standaard dient dan tevens als handvat bij het schenken van de thee (2).

Te onderscheiden van het melkzeefje. [MOT]

(1) PETTIGREW: 58.

(2) CAMPBELL: 140.