Opzoeken

Algemeen zoeken

Doorzoek de hele website door een trefwoord in te voeren of kies hierboven een databank om specifiek te zoeken

Zoeken


Zoekresultaten 13,951 - 13,960 15,357 resultaten gevonden
G GX GUSTAVE ERGOT SOIGNIES BELGIQUE
PEUGEOT FRÈRES G
CORTS
CNA CNA
Richten van het vakwerk
Billen maalsteen
Billen van een maalsteen Tijdens de restauratiewerken aan de Liermolen konden onze molenaars niet malen. Ze hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om de maalstenen te billen, dat is het scherpen van de groeven in de stenen om beter te malen.
Bouwmaterialen
Bouwmaterialen algemeen We stellen hier de verschillende materialen voor die kunnen gebruikt worden om een bakoven te bouwen. De aangegeven waarden worden gebruikt in normale omstandigheden. Ze zullen niet in alle gevallen correct zijn. Zo moet je bij kouder weer andere verhoudingen hanteren; de verhoudingen van de mortel zijn afhankelijk van de druksterkte van de baksteen, enz. Ook kan niet elk materiaal overal gebruikt worden. Aan de kust moet de mortel bijvoorbeeld tegen zoutafzettingen van de zee bestand zijn. Ga dus steeds na welke materialen in jouw buurt doorgaans gebruikt werden, zo weet je of ze geschikt zijn.
Onderbouw
Leggen van de ovenvloer
Berekenen van de hoeveelheid bakstenen
Berekenen van de hoeveelheid bakstenen Het aantal bakstenen is afhankelijk van het gebruikte formaat. aan de hand van een tabel Hier geven we een tabel met de hoeveelheid stenen en mortel per m² berekend voor een 1/2 steense muur (1 steense muur = x2) in halfsteensverband, dit is metselwerk dat uitsluitend uit strekken bestaat, en met een voegbreedte van 10 mm. Inbegrepen is een hak- /breekverlies van de baksteen van 3 % en een prefab-mortel verlies van 3 %. Bij een traditionele mortel kan je rekenen op 10 % mortelverlies. (gegevens van Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrieken en van Jozef Dockx)