Opzoeken

Algemeen zoeken

Doorzoek de hele website door een trefwoord in te voeren of kies hierboven een databank om specifiek te zoeken

Zoeken

Zoekresultaten 14,711 - 14,720 15,487 resultaten gevonden
Houten pomp boren
Experiment pompboren Op deze pagina vind je allerlei informatie over houten waterpompen, het ambacht pompboorder en het doorboren van houten stammen. In het voorjaar van 2019 deed het MOT een uniek experiment, Samen met houtbewerkers Luc Verachtert en Mathijs Huyghebaert vervaardigden we een houten waterpomp uit een eiken boomstam met behulp van de originele handwerktuigen. Je kan hier het verslag en heel wat beeldmateriaal bekijken. De talrijke filmopnames verschenen ook op het Youtube-kanaal van het MOT. Lees zeker ook dit mooie artikel in Faro over het project.
Archief nieuwsbrieven
Archief nieuwsbrieven Hier vind je de afgelopen nieuwsbrieven van het MOT. Ze bieden je een informatie-update over het Museum en zijn activiteiten alsook boeiende achtergrondinfo over allerlei technische onderwerpen.
Vervoer
Spreekwoorden en zegswijzen: vervoer
Boren van de stam
Algemeen
Afwerken tot een pomp
Afwerken tot een pomp Na het boorwerk aan de stam werkt de pompboorder de bovenzijde met het pompmechanisme verder af. Hier komt zowel draaiwerk als smeedwerk bij kijken. Proef op de som is de montage van de pompzwengel.
Welk hout?
Schrank
Schrank De schrank die je naast de schuur van de Tommenmolen kan zien staan, is een reconstructie op ware grootte die we maakten op basis van een exemplaar uit de collectie van het MOT en van afbeeldingen. Wat is een schrank? Een schrank is een tweebenig hijstoestel waar je zware lasten mee kan ophijsen en in beperkte mate ook verplaatsen. Het toestel kan gemonteerd en verplaatst worden. Op bijvoorbeeld bouwwerven werd ze al sinds de oudheid gebruikt om zware stenen mee naar boven te halen. Tot begin 20ste eeuw werd met zo’n toestel gewerkt in de scheepvaart en het leger. Een schrank bestaat uit twee met elkaar verbonden benen met bovenaan een katrol. Een touw loopt over de katrol naar een windas onderaan. Het windas heeft twee lange spaken die als hefboom fungeren. Door hieraan te draaien kan je alleen of met twee zonder uitzonderlijke moeite een last van enkele honderden kilo’s omhoog hijsen. Het toestel wordt in evenwicht gehouden door tuitouwen. De schrank illustreert mooi de werking...
Prinsenkasteel in 3D
Prinsenkasteel opgemeten door UCL In het najaar van 2016 en voorjaar 2017 stortten studenten architectuur van de UCL (Faculty of Architecture, Architectural Engineering and Urban Planning – LOCI Brussels) zich op het Prinsenkasteel. Onder het motto "vele handen maken licht werk" verwijderden ze volledig manueel maar liefst twee vrachtwagens begroeiing. Dit liet hen toe de volledige site en omgeving nauwkeurig op te meten, te beschrijven en uit te tekenen. Op basis van al deze opmetingsplannen, detailtekeningen en schetsen maakten ze reconstructietekeningen en beschreven ze in detail de technische en bouwkundige opstand. Bovendien maakte één van de studenten, Sébastien van Naemen, een 3D computertekening van het geheel. Dit project van de UCL zal van onschatbare waarde zijn bij de verdere restauratie van de site.
De stam beslaan
De stam beslaan Hoewel strikt genomen niet noodzakelijk, is het aangewezen om de boomstam te ontschorsen en het spinthout te verwijderen, door de stam te beslaan of bekantrechten. Het spinthout bestaat uit de laatst aangegroeide jaarringen, in enkele dialecten 'spek' genoemd. Ondanks het wateren kunnen deze buitenste lagen tussen het kernhout en de bast nog veel voedingsstoffen bevatten, die de pomp vatbaar maken voor verwering, schimmels en houtborende insecten. Het beslaan kan zowel voor als na het boren gebeuren. Een praktisch voordeel van te starten met beslaan, is dat je overtollig gewicht wegneemt van de stam om alle volgende bewerkingen aan te vatten.