Vissersknipmes (o.)

identificatiecode
ID 874
morfologie
morfologie
beroep
holotype
MOT V 99.0196 L=12cm B=3cm G=80gr. Opschrift: Jack - Phil - Fish AITOR INOX SPAIN.
holotype
MOT V 2000.0112 L=13cm B=1,5cm G=150gr. Opschrift: STAINLESS STEEL JAPAN.
holotype
MOT V 2000.0235 L=15cm B=3cm G=235gr. Opschrift: PUMA SOLINGEN GERMANY 1/4 1/2 3/4 1 11/2 2 21/2 Gewicht in Kilo.
holotype
MOT V 2001.0062 L=12cm B=3,5cm G=130gr. Opschrift: wenoka STAINLESS JAPAN.
beschrijving

Het vissersknipmes is een knipmes voorzien van diverse hulpmiddelen, die bij het vissen of bij het schoonmaken van vis onontbeerlijk zijn. Het bevat meestal een scherp lemmet, waarvan de rug een kartelsnede bezit en dienst doet als schubbenschraper voor het ontschubben van vis. De schubbenschraper kan ook een apart blad zijn waarvan het uiteinde meestal een V-vormige inkeping heeft, dienend als onthaker. Het mes is meestal vervaardigd uit roestvrij staal en wordt gebruikt voor het doorsnijden van lijnen en het fileren van vis. Dicht tegen het hecht zit vaak een flesopener voor kroonkurk.

Het vismes kan ook dienst doen als visdoder als het voorzien is van een knuppeltje van metaal, om de gevangen vis direct na de vangst te verdoven of te doden (zie visdoder). Deze zware, ronde verdikking van ca. 100 gr is tevens bedoeld als visweger of unster. Ongeveer in het midden van het mes zit dan een ring waaraan een stevig touwtje of lederen riempje is bevestigd waarmee het bijvoorbeeld aan een tak kan worden opgehangen. Op de rug van het lemmet zijn inkepingen aangebracht waarbij een zestal ingegraveerde getallen zijn geplaatst die corresponderen met een bepaald gewicht. De vis wordt aan een stukje lijn bevestigd en in één der inkepingen gehangen. Wanneer het vissersknipmes horizontaal blijft hangen, kan het gewicht van de vis bepaald worden.

Het vissersknipmes is soms voorzien van een haak om de lijn binnen te halen. Deze haak mag men niet verwarren met de kleinere wildhaak van het jachtknipmes of de minder gebogen hoefhaak van het ruitersknipmes. Soms is nog een blad toegevoegd als vismeetlat.

Het hecht van dit veelzijdige mes is van staal of plastic en heeft aan het uiteinde vaak een koordoog waarmee het mes aan een riem of ketting kan worden gebonden.

Zie ook zakmes. [MOT]