Vleeshakmes (eenhandig) (o.)

identificatiecode
ID 393
morfologie
beroep
kok
beroep
holotype
MOT V 86.0044 L=33,5cm B=13cm G=621gr
holotype
MOT V 89.0179 L=30cm B=26cm G=2500gr
alias
hakbijl (syn.) (CAMPBELL: 33)
alias
vleesbijl (syn.) (CAMPBELL: 33)
beschrijving

Keukengerei met een zwaar, meestal rechthoekig blad waarmee vlees in stukken gehakt wordt. Blad en handvat vormen één geheel, of het blad steekt in een houten handvat en neemt meer dan de helft van het totaalgewicht in. Zo valt het hakmes als het ware naar voren en naar beneden en maakt hij het hakken gemakkelijker. Het gewicht (300 gr - 3 kg) van deze vleeshakmessen varieert naargelang het werk dat ermee gedaan moet worden. Zware hakmessen bijvoorbeeld hakken moeiteloos de meeste gewrichten en beenderen door.

Zie ook hakmes (hout), vishakmes en vleeshakmes (tweehandig). [MOT]