Opzoeken

Zoek op heel de website

Zoek op heel de website door een trefwoord in te voeren of kies hierboven een databank om specifiek te zoeken

Zoeken


Zoekresultaten 151 - 160 15,050 resultaten gevonden
Berekenen van de hoeveelheid beton
Berekenen van de hoeveelheid beton fundering Om de hoeveelheid beton te kennen moet je eerst het volume van de funderingssleuven berekenen. Hiervoor vermenigvuldig je: de lengte van de buitenste funderingswand de diepte van de buitenste funderingswand de hoogte van de fundering. Doe dit ook voor de binnenste funderingswand en maak het verschil van beide uitkomsten. Vermenigvuldig het nodige volume met het aantal kg bestanddelen, wetend dat je voor ca. 1 m³ beton met een betonsterkte van 250 kg/m³ specie en een verhouding 1 : 3 : 4 het volgende nodig hebt: portlandcement (CEM I en klasse 32,5): ca. 250 kg rijnzand 0/2: ca. 750 kg grind (korrelgrootte 4/14): ca. 1000 kg Voorbeeld (aan de hand van bouwplan): lengte buitenste funderingswand = l(a) = 1,69 m lengte binnenste...
Ovengewelf
Bouwen van het ovengewelf
Berekenen van de hoeveelheid mortel
Berekenen van de hoeveelheid mortel Deze berekening is onder andere afhankelijk van de afmetingen van de gekozen baksteen. Schat de nodige aantal liter/m² mortel aan de hand van de tabel. Bereken de nodige oppervlakte (zie berekenen van de hoeveelheid bakstenen) en vermenigvuldig dat met het aantal liter/m² om het volume mortel te bekomen. voor een bastaardmortel met ca. 1 m³ zand en een verhouding 1 : 1 : 6 heb je het volgende nodig: portlandcement (CEM I en klasse 42,5): ca. 200 kg gebluste kalk: ca. 100 kg rijnzand 0/2: ca. 1600 kg of 1m³ voor een kalkmortel met ca. 1m³ zand en een verhouding 2 : 1 : 1 heb je het volgende nodig: zavel: ca. 3200 kg rijnzand 0/2: ca. 1600 kg of 1 m³ gebluste kalk: ca. 600 kg voorbeeld (aan de hand van bouwplan) aantal liter mortel/m² ½ steense muur voor Moduul 50 = 32 liter of 50 kg aantal liter mortel/m² 1 steense muur voor Moduul 50 = 64 liter of 100 kg totaal oppervlakte ½ steen dik = 2,576 m² totaal oppervlakte 1 steen dik = 5,422 m² totaal oppervlakte gewelf...
Gebruik je oven
Berekenen van de hoeveelheid bakstenen
Berekenen van de hoeveelheid bakstenen Het aantal bakstenen is afhankelijk van het gebruikte formaat. aan de hand van een tabel Hier geven we een tabel met de hoeveelheid stenen en mortel per m² berekend voor een 1/2 steense muur (1 steense muur = x2) in halfsteensverband, dit is metselwerk dat uitsluitend uit strekken bestaat, en met een voegbreedte van 10 mm. Inbegrepen is een hak- /breekverlies van de baksteen van 3 % en een prefab-mortel verlies van 3 %. Bij een traditionele mortel kan je rekenen op 10 % mortelverlies. (gegevens van Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrieken en van Jozef Dockx)
Documentaire
Docu - Hoe bouw je een bakoven? Deze documentaire biedt een handleiding waarin in detail de volledige bouw van een bakoven uit de doeken wordt gedaan. Mits wat behendigheid kan je vervolgens zelf aan de slag gaan. De documentaire is opgedeeld in 5 episodes en 3 extra's.
Bakken
Bakken van het brood De deegballen worden met behulp van de ovenpaal in rijen naast elkaar in de oven gestoken. De deegballen mogen niet tegen elkaar gelegd worden omdat het deeg nog zal uitzetten. De broden mogen ook niet tegen de wanden komen omdat ze dan aanbranden. Bij het inschieten van het brood moet men vlug te werk gaan want de eerste bakken reeds terwijl de andere nog niet in de oven liggen; bovendien koelt de oven dan te vlug af. Een weinig meel op het blad van de ovenpaal voorkomt het kleven van de deegbal. Wanneer de broden zich in de oven bevinden, wordt deze afgesloten om de hitte maar ook de damp in de oven te houden. Tijdens het bakken verdampt een deel van het water uit het deeg. Deze damp "valt neer" op het brood als de oven afkoelt, waardoor het brood een zachte korst krijgt. De bakduur is afhankelijk van het gewicht van het brood en van het gebruikte broodgraan: wittebrood: ongeveer één uur ...
Recepten
Recepten uit Ons kookboek van 1943 Naast het dagelijkse brood werden in de bakovens ook allerlei specialiteiten en feestelijke gerechten gebakken. We hebben hier enkele oude recepten bijeengebracht van ovenlekkernijen die men destijds in de bakoven bakte. Je kan er ook vandaag mee aan de slag. Smakelijk! appelbroodje Als je taart bakt, kan je met de restjes van het deeg een appelbroodje maken. Ook wel kattekop, bollebuis, krollemol, ... genoemd. Appelbroodjes waren een pure verwennerij voor de kleinsten. In de oven was altijd nog plaats voor enkele "krollemollen". Het recept is doodeenvoudig.
Balkenhak-Doe
Leem-Doe