Opzoeken

Zoek op heel de website

Zoek op heel de website door een trefwoord in te voeren of kies hierboven een databank om specifiek te zoeken

Zoeken


Zoekresultaten 141 - 150 15,050 resultaten gevonden
Uittesten van een goede hechting van de mortel
Metselprofielen
Waterpas en loodrecht zetten van metselprofielen
Restaureer je oven
Tijdelijke oven
Het maken van een tijdelijke oven
Ovendeur
Maken van een ovendeur
Boek "Bouwen om te bakken"
Boek - Bouwen om te bakken Bouwen om te bakken is een praktische handleiding voor het gebruik, de bouw of de restauratie van authentieke bakovens. Natuurlijk staan er ook enkele smakelijke gerechtjes in. In 2018 gaf de provincie Vlaams-Brabant dit mooie boek uit, maar het was al snel uitverkocht. Het is nu in beperkte oplage heruitgegeven wegens de grote vraag. Wees er snel bij!
Ovenmond
Het bouwen van de ovenmond
Bouwplan
Bouwplan Gerrit Van den dries heeft samen met het MOT een bouwplan opgesteld om een goed functionerende oven te bouwen. We opteren voor een bakoven waarin een achttien à twintigtal broden (diameter ca. 25 cm; ca. 800 gr) in één keer kunnen gebakken worden.Download hier de plannen. Wil je een kleinere oven bouwen? Tijdens de Stage bouw zelf je oven wordt er een oventje gebouwd voor ca. 8 à 10 broden. Download hier de plannen.
Bouwmaterialen
Bouwmaterialen algemeen We stellen hier de verschillende materialen voor die kunnen gebruikt worden om een bakoven te bouwen. De aangegeven waarden worden gebruikt in normale omstandigheden. Ze zullen niet in alle gevallen correct zijn. Zo moet je bij kouder weer andere verhoudingen hanteren; de verhoudingen van de mortel zijn afhankelijk van de druksterkte van de baksteen, enz. Ook kan niet elk materiaal overal gebruikt worden. Aan de kust moet de mortel bijvoorbeeld tegen zoutafzettingen van de zee bestand zijn. Ga dus steeds na welke materialen in jouw buurt doorgaans gebruikt werden, zo weet je of ze geschikt zijn.
Berekenen van de hoeveelheid isolerende leemlaag
Berekenen van de hoeveelheid isolerende leemlaag Aan de hand van een volumeberekening (van een holle halve koepel) kunnen we het nodige aantal liter (volume) leemmortel berekenen. Het volume van de leemlaag wordt berekend door het volume van de halve koepel met het volume van het holle gedeelte te verminderen. Dit wordt duidelijk aan de hand van volgende formule: Volume = (D³ - d³) x (3,1416 / 12), waarbij D = uitwendige diameter en d = inwendige diameter. Heb je het volume in cm³ berekend dan moet je het resultaat delen door 1000 om het volume in liter te bekomen. Vermenigvuldig het nodige volume met het aantal liter bestanddelen wetend dat je voor ca. 1 m³ (1000 liter) leemspecie en een verhouding 3 : 1/2 : 1 : 1 het volgende nodig hebt: leemgrond: ca. 860 liter gebluste kalk: ca. 140 liter rijnzand: ca. 285 liter gehakt stro: ca. 285 liter (paardenurine: ca. 14 liter) Voorbeeld (aan...