Opzoeken

Zoek op heel de website

Zoek op heel de website door een trefwoord in te voeren of kies hierboven een databank om specifiek te zoeken

Zoeken


Zoekresultaten 131 - 140 15,066 resultaten gevonden
Vaste grond
Vaste grond dieper dan 60 cm "Als de vaste grond zich dieper dan 60 cm bevindt, kan je de funderingssleuf tot op de vorstgrens (dus tot op 60 cm onder het maaiveld) vullen met (gewoon) zand. Dit gebeurt in lagen van ca. 15 cm, die elk steeds met een zware stamper stevig worden aangestampt, zodat het zand als het ware verdicht wordt." (uit AALDERS: 126). "De zandplaat kan vervolgens worden ingewaterd door er met de tuinslang op te sproeien. Door het inwateren klinkt het zand in en wordt een steviger ondergrond verkregen." (uit Bricofiche). waarom moet de fundering minimum 60 cm diep zijn? Deze diepte geldt, in onze streek, als vorstgrens. Daaronder is de grond vorstvrij. Plaats je de funderingvoet hoger, dan kunnen er - door het ontdooien van de bevroren grond - verzakkingen in de fundering optreden.
Uittesten van een goede hechting van de mortel
Metselprofielen
Waterpas en loodrecht zetten van metselprofielen
Restaureer je oven
Tijdelijke oven
Het maken van een tijdelijke oven
Ovendeur
Maken van een ovendeur
Boek "Bouwen om te bakken"
Boek - Bouwen om te bakken Bouwen om te bakken is een praktische handleiding voor het gebruik, de bouw of de restauratie van authentieke bakovens. Natuurlijk staan er ook enkele smakelijke gerechtjes in. In 2018 gaf de provincie Vlaams-Brabant dit mooie boek uit, maar het was al snel uitverkocht. Het is nu in beperkte oplage heruitgegeven wegens de grote vraag. Wees er snel bij!
Ovenmond
Het bouwen van de ovenmond
Bouwplan
Bouwplan Gerrit Van den dries heeft samen met het MOT een bouwplan opgesteld om een goed functionerende oven te bouwen. We opteren voor een bakoven waarin een achttien à twintigtal broden (diameter ca. 25 cm; ca. 800 gr) in één keer kunnen gebakken worden.Download hier de plannen. Wil je een kleinere oven bouwen? Tijdens de Stage bouw zelf je oven wordt er een oventje gebouwd voor ca. 8 à 10 broden. Download hier de plannen.
Bouwmaterialen
Bouwmaterialen algemeen We stellen hier de verschillende materialen voor die kunnen gebruikt worden om een bakoven te bouwen. De aangegeven waarden worden gebruikt in normale omstandigheden. Ze zullen niet in alle gevallen correct zijn. Zo moet je bij kouder weer andere verhoudingen hanteren; de verhoudingen van de mortel zijn afhankelijk van de druksterkte van de baksteen, enz. Ook kan niet elk materiaal overal gebruikt worden. Aan de kust moet de mortel bijvoorbeeld tegen zoutafzettingen van de zee bestand zijn. Ga dus steeds na welke materialen in jouw buurt doorgaans gebruikt werden, zo weet je of ze geschikt zijn.