Opzoeken

Zoek op heel de website

Zoek op heel de website door een trefwoord in te voeren of kies hierboven een databank om specifiek te zoeken

Zoeken


Zoekresultaten 15,101 - 15,110 15,123 resultaten gevonden
Dooierscheider (m.)
Met een dooierscheider kan men eiwit en dooier makkelijk van elkaar scheiden.Het is van blik of plastiek, rond (ca. 6-10 cm), met gaten of sleufjes onderaan en eventueel met een handvat. Wanneer men de dooierscheider boven een kommetje plaatst en het ei erboven breekt, blijft de dooier liggen in de kleine uitholling in de bodem van de dooierscheider terwijl het eiwit door de openingen in het kommetje druipt. De dooierscheider kan ook van steen zijn. Het bestaat dan uit een schaaltje met gleuf dat op een recipiënt past. Schaaltje en recipiënt vormen aldus één geheel.Kunstschilders zoals temperaschilders hanteren soms een dooierscheider om de dooier als bindmiddel te gebruiken voor de temperaverf (1). [MOT](1) MIDGLEY, R. & LAWTHER, G.: 71.
Edmond Biefnot. Grande imprimerie bruxelloise Edmond Biefnot. Tarif des Imprimés
Hooihaak (m.)
De hooihaak wordt gebruikt om een pluk hooi uit het binnenste van een hooimijt of van de hooizolder te trekken. Dat staaltje kan dan onderzocht worden op toestand en kwaliteit. Zowel voor de voedingswaarde als voor de veiligheid (zelfontbranding) is het immers belangrijk na te gaan of het hooi binnenin droog is. De hooihaak bestaat meestal (1) uit een ijzeren stang (ca. 30 cm) eindigend in een punt en op ca. 5 cm van het uiteinde voorzien van een weerhaak met licht gebogen punt (2). Het werkend deel en de rechte houten steel (ca. 80 cm) zijn door middel van een dille met elkaar verbonden. Soms is het werktuig geheel uit ijzer en eindigt de stang in een oog (3). Hij is dan niet te verwarren met de pomphaak. [MOT] (1) Volgens DAVID 1973: 25 bestaan er ook volledig houten hooihaken. (2) SELLENS: 233 vermeldt dat een hooihaak twee of meer haken kan tellen. (3) Bv. DEVLIEGHER: 82.
Pomphaak (m.)
Werktuig waarmee de pompemmer of pompbos uit een waterpomp getrokken kan worden. Dat gebeurt voor het vriezen om de pomp af te laten, of wanneer de emmer hersteld moet worden. De pomphaak die wordt gebruikt bij een gietijzeren waterpomp bestaat uit een dubbele ijzeren haak, ca 80-100 cm lang, met meestal een brede ring als handvat. Het model gebruikt voor een houten waterpomp is volledig uit ijzer en eindigt in een stompe haak. Hij is niet te verwarren met de hooihaak. [MOT]
Wat met de waterput?
Water is van levensbelang voor mens en dier. Tot voor de komst van het leidingwater werd drinkwater uit waterputten gewonnen. Het geputte water werd voor talrijke doeleinden gebruikt: om te drinken, eten voor te bereiden, voor de vaat, als drank voor het vee, voor de schoonmaak,… Buiten deze huishoudelijke doeleinden was en is water ook essentieel in de industrie: denk maar aan bierbrouwerijen, leerlooierijen, ijsfabrieken, limonadefabrieken,… Ook op deze plekken zijn vaak waterputten terug te vinden. De waterput was tot voor kort een heel belangrijk aspect van het dagelijkse leven. Na de algemene verspreiding van de drinkwatervoorziening in de tweede helft van de twintigste eeuw, ging het gebruik ervan snel achteruit. Tot enkele decennia geleden waren waterputten en hun ophaalmiddel een vast gegeven in het landschap. Helaas raken steeds meer waterputten in verval en worden er vele gesloopt. Vaak bleef de put bewaard, maar werd ze afgedekt met een deksel. Niet alleen het bouwkundig erfgoed is bedreigd, ook de...
Boeren, bikken en bakken
Boeren, bikken en bakken Dagprogramma in Den Diepen Boomgaard en het MOT 10u00 Bezoek aan Den Diepen Boomgaard Den Diepen Boomgaard is een sociaal en duurzaam project. Naast een korte rondleiding waarbij je het reilen en zeilen ontdekt van onze werking, gaan we op zoek naar wilde eetbare planten op het domein. Hoe herken je ze? Waar mag je plukken? Welke zijn eetbaar? Hoe kan je ze bereiden? We oogsten onderweg een wilde salade die we eten bij onze broodjeslunch. 11u45 Lunch Biologische broodjeslunch aangepast aan het seizoen. 12u30 Atelier Brood (halve dag) in het MOT Ga nu zelf aan de slag. Ontdek de verschillende ingrediënten van brood. Maak deeg, kneed het, laat het rijzen en bol het op tot kleine broodjes. Zie hoe graan gemalen wordt in de Liermolen, een nog maalvaardige watermolen. Bak nadien de broodjes in een met hout gestookte oven. Elke bakker in spe krijgt zijn zelfgemaakt broodje mee naar huis! 15u30 Einde
Driesstraat z.n., Zemst, Belgium
Soorten brood
Soorten brood Naar bloemsoort Er bestaan ontelbaar vele broodsoorten. Daarom beschrijven we hier enkel de bekendste en meest typische in onze streken. De gebruikte bloemsoort is bepalend voor de aard van het brood. We kunnen twee grote groepen onderscheiden: het tarwebrood en het roggebrood. Tarwe en rogge geven verschillende broodtypes afhankelijk van het al dan niet veelvuldig ziften van het gemalen graan. Het ziften van het meel wordt ook wel "builen" genoemd: het meel wordt gezuiverd van de zemelen om een fijne bloem te verkrijgen. Met tarwemeel kan men "integraal" of volkorenbrood, bruinbrood, wittebrood tot luxebrood verkrijgen; met het roggemeel, roggebrood, ook wel paardenbrood of zwart brood genoemd; met het gebuilde roggemeel tenslotte een lichter bruin brood. Aan het begin van vorige eeuw was tarwebrood een luxe waarvan alleen de rijken konden genieten. De gewone bevolking moest noodgedwongen genoegen nemen met roggebrood of brood gemaakt van o.a. gerst en haver. Traditioneel wordt wit tarwebrood beschouwd...
Prinsenkasteel
het MOT | Museum voor de Oudere Technieken | in Grimbergen
Kom naar het MOT in Grimbergen voor tentoonstellingen, demonstraties, workshops, ateliers met de klas... en leer meer over techniek en handwerktuigen!