werktuig
            Spuitzak (m.)
            Linnen, nylon of plastic puntzak (ca. 30-45 cm) voorzien van een 
kegelvormige tuit in verschillende maten (diam. ca. 0,5-2 cm), vormen (1) 
en materialen zoals blik, plastic, roestvrij staal en nylon die de 
banketbakker gebruikt om deeg te spuiten. Soms is er een ophanglus of gat 
voorzien aan de bovenkant van de zak om deze, na gebruik, te drogen. Op de 
gevulde spuitzak wordt druk uitgeoefend met de vingers en de palm van één 
hand. Met de andere hand wordt het tuitje geleid. Zo kan men makkelijk de 
vulling in verschillende patronen, afhankelijk van de maat en vorm van het 
tuitje, aanbrengen. Ook de spuitzak is in verschillende formaten te 
krijgen. De grootste zijn bestemd voor het spuiten van schuim (2) en 
soezendeeg. Middelgrote zakken worden gebruikt om slagroom te spuiten. De 
kleinste zijn voor glazuur. Hiervoor gebruikt de kok ook wel eens papieren 
weggooi-kornetten. De spuitzak wordt tevens voor allerhande versieringen 
met mayonaise, room, aardappelpuree (de z.g. pomme duchesse),...