Opzoeken

Zoek op heel de website

Zoek op heel de website door een trefwoord in te voeren of kies hierboven een databank om specifiek te zoeken

Zoeken


Zoekresultaten 31 - 40 15,113 resultaten gevonden
Inlichtingen en bibliotheek
Privacybeleid en dataverwerking
Wie zijn wij?
Wie zijn wij? Het MOT is de afkorting voor het Museum voor de Oudere Technieken. Waarom "oudere" en niet "oude" technieken? Omdat de technieken die wij bestuderen niet per se oud of verouderd zijn. Heel wat van die "low tech" oplossingen zijn vandaag weer gloeiend actueel!
Algemeen zoeken
RCB: algemeen zoeken RCB staat voor het Repertorium van de Belgische Handelscatalogi. Het is een online hulpmiddel om handelscatalogi op te sporen in openbare collecties, uitgegeven in België vóór ca 1950. Kies hieronder de gewenste gemeente, periode en/of jaar van uitgave en u krijgt de lijst van hun catalogi. U kan ook zoeken op een zelf gekozen trefwoord of de lijst sorteren op RCB-code, jaar van uitgave of titel.
Algemeen zoeken
Smidstekens in België: algemeen zoeken Kies hieronder de gewenste plaatsnaam, figuur en/of periode en u krijgt de lijst van hun smidstekens. U kan ook zoeken op een zelf gekozen trefwoord. De plaatsnamen worden opgenomen in de taal die in de streek of het land gesproken word. Zo moet je bv. zoeken op “Namur” in plaats van “Namen”. Brussel en zijn gemeenten zijn in het Nederlands opgenomen. Indien u de plaatsnaam zoekt zoals het op het stuk voorkomt maakt u beter gebruik van zoek op letter.Soms gebeurt het dat na identificatie de smid uit het buitenland afkomstig blijkt te zijn. Ook die plaatsnamen worden opgenomen. Indien de periode waarin de smid werkzaam was gekend is wordt ze opgenomen in periodes per 50 jaar.
Zoek op onderwerp
RCB: zoek op trefwoord RCB staat voor het Repertorium van de Belgische Handelscatalogi. Het is een online hulpmiddel om handelscatalogi op te sporen in openbare collecties, uitgegeven in België vóór ca 1950. Klik op een trefwoord om de bijhorende fiche te openen. Snel zoeken kan via de toetsencombinatie "Ctrl-F". Met de "enter"-toets kan je snel alle zoekresultaten overlopen.
Praktische info
Praktische info Het MOT, één museum, drie afdelingen:
Collectie van het MOT
Collectie van het MOT Wat verzamelen en bewaren we? De collectie voorwerpen van het MOT bestaat hoofdzakelijk uit handwerktuigen. Daarbij beperken we ons bewust niet tot het verwerven van gespecialiseerd handgereedschap of mooi gedecoreerde voorwerpen. We willen een representatieve verzameling aanleggen van het gereedschap dat effectief gebruikt is door man én vrouw. Daarnaast verzamelen we ook de technische uitrusting die hoort bij een beroep of bij een gebruiker, zoals allerlei recipiënten, meubels (werkbank, draaibank, zitpaard…), touwwerk, beroepskleding en meettuigen. Om het belang van techniek in het dagelijkse leven te illustreren, worden ook voertuigen en huisraad bewaard, zoals kachels, verlichtingsarmaturen, textiel, keukengerei... De collectie van het MOT is niet beperkt tot een bepaalde periode, thema of plaats. Het is een ruime, gevarieerde verzameling van technische voorwerpen, die reikt van het verre verleden, bv. archeologische voorwerpen,...
Bibliotheek van het MOT
Bibliotheek van het MOT Naast technische voorwerpen verzamelt het MOT ook systematisch documentatie in de vorm van een eigen wetenschappelijke bibliotheek. Onze bibliotheek is nu zo'n 40.000 boeken, tijdschriften, artikels en CD-roms rijk en wordt constant verder aangevuld. Het is één van de rijkste collecties technische boeken van het land. Alle titels, zowel van de boeken als van de artikels, worden systematisch geïndexeerd op trefwoord. We bewaren er tal van oude en recente handboeken uit alle mogelijke beroepen en sectoren. Daarnaast bezitten we duizenden historische boeken en tijdschriften over de geschiedenis van de technieken en een reeks technische encyclopedieën, die waardevol beeldmateriaal bevatten. De bibliotheek bevat ook technische en historische woordenboeken. Onze uitgebreide collectie handelscatalogi maakt het u mogelijk vorm, grondstof, prijs of merk van allerlei waren op te zoeken. U kan een groot deel ervan hier online raadplegen. Wil...
Billen maalsteen
Billen van een maalsteen Tijdens de restauratiewerken aan de Liermolen konden onze molenaars niet malen. Ze hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om de maalstenen te billen, dat is het scherpen van de groeven in de stenen om beter te malen.