Opzoeken

Zoek op heel de website

Zoek op heel de website door een trefwoord in te voeren of kies hierboven een databank om specifiek te zoeken

Zoeken


Zoekresultaten 51 - 60 15,113 resultaten gevonden
Meester-leerlingtraject
Meester-leerlingtraject Bakovenbouwer Gerrit van den Dries heeft heel wat kennis en vaardigheden. Zijn vakmanschap is een vorm van immaterieel cultureel erfgoed. Om dat soort erfgoed niet verloren te laten gaan, heeft de Vlaamse overheid sinds kort een beurzensysteem voor meester-leerlingtrajecten. Gerrit en leerlingen Ante, Koen en Mathijs kregen zo'n beurs toegekend. Meester Gerrit gaf zijn uitgebreide kennis omtrent bakovenbouw door aan zijn leerlingen. Later zal hij dat ook doen met zijn kennis van de vakwerkbouw. Het MOT ondersteunt dit traject door op te treden als gastheer voor de bouwprojecten. Nu heeft het museum er een perfect werkende bakoven bij dankzij de meester en de leerlingen. Een win-win situatie!
Restauratie Liermolen
Restauratie waterrad, sluizen en binnenwerk Het gemeentebestuur Grimbergen restaureerde tijdens de zomer van 2016 in overleg met het agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid het rad, de sluizen en het binnenwerk van de Liermolen. Het waterrad, dat uit de jaren dertig dateerde, had onder invloed van weer en wind haar stevigheid verloren, de sluizen stonden reeds tientallen jaren in het water en waren aan vervanging toe en binnen hadden de houten tandraderen en andere onderdelen restauratie-ingrepen nodig om verder te kunnen blijven dienen. Op zondag 11 september 2016 werd het waterrad ingehuldigd door het gemeentebestuur. Bekijk hier het filmpje van Stephan Audenaert waar de sluis nog met een losse hefboom wordt gelicht.
Jaarmarkt
Jaarmarkt Tijdens de jaarmarkt van de gemeente Grimbergen biedt het MOT kleine activiteiten aan waarbij zowel jong als oud iets bijleren over de oudere technieken.
De zaagdokter
De zaagdokter In juli 2013 kreeg het MOT een bijzondere gast op bezoek: de Japanse ‘zaagdokter’ Nagakatsu San, bekend als de beste zaagscherper van Japan. Deze kranige tachtiger gaf voor een internationaal publiek een demonstratie in het MOT. Hij lichtte het slijpen en zetten van de tanden toe en eveneens de werking van de verschillende tandvormen. Van dit immaterieel cultureel erfgoed werd een korte documentaire gemaakt die vertoond wordt in de tentoonstelling De houtbewerking.
In de steigers
Horden maken
Bijscholing van de MOT-medewerkers
Het MOT in beeld
Het MOT in beeld Hieronder vind je een selectie van foto's genomen tijdens onze activiteiten, evenementen en bijscholingen. Het museum legt ook ambachten en technieken vast op film; die video's kan je bekijken op ons YouTube-kanaal.
Leidraad bij de beschrijving van waterputten
Leidraad bij de beschrijving van waterputten Wat heb ik nodig?
Van stam tot balk
Door de Bomen
Door de Bomen Door de bomen is een speels en fris familiefestival in en om het Cultuurcentrum Strombeek waarbij kinderen van 3 tot 10 jaar en hun (groot)ouders worden ondergedompeld in een magisch natuuravontuur: het bos, de tuin en haar bewoners staan centraal. Het MOT is present met een boeiende technische workshop.