Opzoeken

Zoek op heel de website

Zoek op heel de website door een trefwoord in te voeren of kies hierboven een databank om specifiek te zoeken

Zoeken


Zoekresultaten 41 - 50 15,113 resultaten gevonden
Beroepenportret
Archeologiedagen
Bakoven Tommenmolen gered
Bakoven Tommenmolen gered In het voorjaar van 2016 werd de bakoven aan de Tommenmolen heropgebouwd. Eerst werd die gedemonteerd en zorgvuldig gedocumenteerd. Vervolgens werd de oven zo getrouw mogelijk heropgebouwd. Gedurende de zomer kon de oven goed drogen, waardoor er in het najaar weer in gebakken kon worden.
Oprichten schrank
Oprichten schrank De schrank naast de schuur van de Tommenmolen is een reconstructie gemaakt op basis van een exemplaar uit de collectie van het MOT en van afbeeldingen. De katrol en het touw van de schrank zorgen van de overbrenging van de spierkracht die de mens uitoefent op het windas. Dit illustreert mooi de werking van overbrenging en aandrijving, het onderwerp van MOT & GO. De doe-het-zelfzaak voor aandrijving en overbrenging, de tentoonstelling die je in de molen kan bezoeken. Wat is een schrank? Een schrank is een toestel waar zware lasten mee opgehesen kunnen worden. Ze kan in beperkte mate voor- en achteruit kantelen en de last verplaatsen. Het toestel kan gemakkelijk gemonteerd en verplaatst worden. Op bijvoorbeeld bouwwerven werd ze al sinds de oudheid gebruikt om zware stenen mee naar boven te halen. Tot begin 20ste eeuw werd met zo’n toestel gewerkt en komt het voor in handboeken voor de scheepvaart en het leger. Een schrank bestaat uit...
Paard beslaan
Paard beslaan De hoefsmid voorziet twee Brabantse trekpaarden van nieuwe hoefijzers in onze hoefstal aan het Guldendal (04/04/2015).
Oprichting windturbine
Oprichting windturbine Op de rotonde aan de Prinsenstraat staat sinds 2013 een molentje zachtjes te draaien in de wind. Het MOT plaatste deze windturbine met infobord niet alleen als blikvanger, maar ook als een mooi voorbeeld van het gebruik van windkracht als natuurlijke aandrijving.
Krokuskriebels
Prinsenkasteel
Prinsenkasteel opgemeten door UCL In het najaar van 2016 en voorjaar 2017 stortten studenten architectuur van de UCL (Faculty of Architecture, Architectural Engineering and Urban Planning – LOCI Brussels) zich op het Prinsenkasteel. Onder het motto "vele handen maken licht werk" verwijderden ze volledig manueel maar liefst twee vrachtwagens begroeiing. Dit liet hen toe de volledige site en omgeving nauwkeurig op te meten, te beschrijven en uit te tekenen. Op basis van al deze opmetingsplannen, detailtekeningen en schetsen maakten ze reconstructietekeningen en beschreven ze in detail de technische en bouwkundige opstand. Bovendien maakte één van de studenten, Sébastien van Naemen, een 3D computertekening van het geheel. Dit project van de UCL zal van onschatbare waarde zijn bij de verdere restauratie van de site.
Project Bulskampveld
Project Bulskampveld Registratie en waardering van de ambachtelijke deelcollecties in Bulskampveld Het MOT begeleidde in 2015-2016 de Provincie West-Vlaanderen bij de registratie van de ambachtelijke deelcollectie in Bulskampveld. De expertise van het MOT werd gevraagd voor de wetenschappelijke identificatie van de uitgebreide collectie werktuigen, die nog niet grondig geregistreerd was en voor het publiek grotendeels ontoegankelijk was. Ieder object werd door de provinciale collectieregistrator gefotografeerd, opgemeten en ingevoerd. Op basis van dat voorbereidende werk zorgde het MOT voor de identificatie, de beschrijving, de waardering en de bekendmaking ervan op www.erfgoedinzicht.be. Tijdens dit project werden er ca. 6.700 voorwerpen volledig geregistreerd, wat ongeveer vier vijfde is van de hele collectie. Van elk voorwerp werd de vorm, functie en gebruik uitvoerig beschreven. Deze objecten horen bij 55 verschillende beroepen, wat illustreert hoe gevarieerd en omvangrijk de collectie handwerktuigen en technische...
Verhuis van de collectie