Opzoeken

Zoek op heel de website

Zoek op heel de website door een trefwoord in te voeren of kies hierboven een databank om specifiek te zoeken

Zoeken


Zoekresultaten 71 - 80 15,112 resultaten gevonden
Algemeen
De stam beslaan
De stam beslaan Hoewel strikt genomen niet noodzakelijk, is het aangewezen om de boomstam te ontschorsen en het spinthout te verwijderen, door de stam te beslaan of bekantrechten. Het spinthout bestaat uit de laatst aangegroeide jaarringen, in enkele dialecten 'spek' genoemd. Ondanks het wateren kunnen deze buitenste lagen tussen het kernhout en de bast nog veel voedingsstoffen bevatten, die de pomp vatbaar maken voor verwering, schimmels en houtborende insecten. Het beslaan kan zowel voor als na het boren gebeuren. Een praktisch voordeel van te starten met beslaan, is dat je overtollig gewicht wegneemt van de stam om alle volgende bewerkingen aan te vatten.
Het begin
Het begin In 2007 ontving het MOT een mooie schenking van wellicht de laatste pompboorder in Vlaanderen, Oscar De Wagter uit Hansbeke bij Nevele. Deze man schonk niet alleen zijn werktuigen, hij gaf ook een uiteenzetting over het boren van een houten pomp. Dit was de aanleiding voor het project Pomp boren.
RCB
Wat? RCB staat voor het Repertorium van de Belgische Handelscatalogi. Het is een online hulpmiddel om handelscatalogi op te sporen in openbare collecties, uitgegeven in België vóór ca 1950. Het RCB heeft zoekingangen via titel, firma, gemeente, periode, jaar van uitgave, RCB-code en trefwoord.
Welk hout?
Smidstekens in België
Op werktuigen treft men vaak allerhande tekens aan: figuren, letters, cijfers. Die tekens kunnen naar de fabrikant verwijzen (bv. La guêpe van Paul Dubois) of naar de plaats waar het stuk gefabriceerd werd (bv. Gembloux), de kwaliteit (bv. acier garanti) of een eigenschap (bv. inoxydable) onderstrepen, waarschuwen dat er een octrooi hangend is of bestaat, de naam van het voorwerp vermelden, zelfs een gebruiksaanwijzing geven enz. Daarnaast kan het ook gaan om eigendomstekens of om versiering.
Houten pomp boren
Experiment pompboren Op deze pagina vind je allerlei informatie over houten waterpompen, het ambacht pompboorder en het doorboren van houten stammen. In het voorjaar van 2019 deed het MOT een uniek experiment, Samen met houtbewerkers Luc Verachtert en Mathijs Huyghebaert vervaardigden we een houten waterpomp uit een eiken boomstam met behulp van de originele handwerktuigen. Je kan hier het verslag en heel wat beeldmateriaal bekijken. De talrijke filmopnames verschenen ook op het Youtube-kanaal van het MOT. Lees zeker ook dit mooie artikel in Faro over het project.
Molens maken de Maalbeek
Aanbod voor groepen
Prinsenkasteel