werktuig
Keukenrasp (v.)
Keukengerei om groenten te raspen. Het bestaat uit een metalen plaatje
waarin rijen gaatjes 'uitgeprikt' zijn. Op dit ruw oppervlak worden de
groenten heen en weer geschuurd en zodanig fijn geraspt. Er bestaan vlakke,
rechthoekige, piramidevormige, halfronde, ronde enz. raspen. De rasp kan
ook op een schaal bevestigd zijn waar de fijn geraspte waren in worden
opgevangen. Er kunnen verschillende raspvlakken aanwezig zijn met telkens
kleinere gaatjes om steeds fijner te raspen. Vaak bevindt er zich in het
raspvlak ook een scherpe gleuf die als schaaf dienst doet. Er bestaat ook
samengesteld keukengerei dat naast een rasp ook als botertrekker,
appelboor en dunschiller kan gebruikt worden. Om nootmuskaat te raspen,
worden speciale raspen gebruikt (zie muskaatrasp). Naast de keukenrasp
kunnen groenten ook geraspt worden met behulp van een raspmolentje. Daarmee
kunnen zelfs de kleinste stukjes helemaal opgeraspt worden. Zie ook
aardappelrasp en zeeprasp. [MOT]