werktuig
Oestermesje (o.)
Oesters hebben sterke sluitspieren; bij het koken gaat de schelp open. Om
levende schelpdieren te openen, gebruikt men een oestermesje. Dat heeft een
kort (ca. 5-7 cm), stevig, puntig of afgerond blad en een houten of
plastieken hecht. Vaak is er loodrecht tussen lemmet en hecht een
stootplaatje. Men steekt de punt van het mes in het scharnier (1) van het
schelpdier zodat die breekt en al wringend snijdt men de sluitspier door.
Het stootplaatje beschermt tegen de scherpe randen van de schelp. Wanneer
de bovenschelp verwijderd is, duwt men het mes onder het oestervlees en
snijdt het los. Het wordt geserveerd met al het vocht in de onderschelp.
Vandaag wordt het oestermesje ook verkocht als een soort stopmes om bij
beschadigde glas-in-loodramen, de glasscherven te verwijderen. Zie ook
mosselmes, oesteropener en oestervorkje. [MOT] (1) Het openen van de
oesters langs de dunne rand gaat moeilijk, het beschadigt de schelp en
mengt zijn scherven in het vlees. (CHANCRIN, E. & FAIDEAU, F.: s.v....